szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A levélírók között van Manfred Weber is, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Levelet írtak az Európai Parlament kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakcióinak vezetői az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michelnek és a soros EU elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkárának, Andreja Metelko-Zgombicnak, mert a tagállamok miniszterei februári ülésükön sem tűzik napirendre a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárást.

A Népszava megszerezte a levelet, amiben vitákat, meghallgatásokat sürgetnek.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon fontosak az EU következő keretköltségvetéséről zajló tárgyalások, de a Tanács (az Általános Ügyek Tanácsa - a szerk.) nem hagyhatja figyelmen kívül az unió alapértékeit érő, legalább ennyire jelentős és folyamatos veszélyeket sem.

A levélírók – közöttük Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője – kijelentették, ragaszkodnak hozzá, hogy az EU Tanács következő ülésére meghívást kapjon a képviselő-testület, hogy kifejthesse a 7. cikkelyes eljárással kapcsolatos álláspontját.

Weber már korábban hangot adott annak az aggodalmának, hogy nem foglalkoznak a hetes cikkely szerinti eljárásokkal. A frakcióvezető szerint a Lisszaboni szerződés is előírja, hogy az európai állam- és kormányfőkből álló tanácsnak tárgyalnia kell a jogállamiság védelmében indított ügyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!