szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Manfred Weber szerint minél hamarabb az Európai tanács napirendjére kellene venni a magyar és a lengyel hetes cikkely szerinti eljárás ügyét.

Botrányos, hogy az Európai Tanács (ET) nem foglalkozik a hetes cikkely szerinti eljárásokkal – jelentette ki Strasbourgban Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának vezetője. Az Eurológus cikke szerint Weber arra hivatkozott: a Lisszaboni szerződés is előírja, hogy az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak tárgyalnia kell a jogállamiság védelmében indított ügyeket.

Nagyon fontos lenne, hogy végre figyelembe vegyék: két országnál is folyik az eljárás"

– utalt a magyar és a lengyel jogállamisági vizsgálatra.

Weber a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy meg fogja kérni Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy vegye fel az egyik következő EU-csúcs napirendjére az eljárások ügyét.

A frakcióvezető azt is elmondta, támogatja, hogy a következő költségvetésnél a kifizetéseket a jogállamisági feltételrendszer betartásához kössék.

Az Európai Parlament (EP) január közepén határozatban mondta ki, hogy nem szabad késlekedni a hetes cikkely szerinti eljárással, így Magyarország és Lengyelország ellen is mielőbbi intézkedéseket várnak, mert úgy látják, romlott a helyzet a két országban az eljárás megindítása óta. A labda azonban most az ET térfelén pattog, mert az EP-nek az eljárásnak ebben a szakaszában már nincs beleszólása az ügybe.

Deutsch Tamás a Twitteren reagált Weber kijelentésére, azt írta, hogy a Fidesz EP-képviselői üdvözlik a frakcióvezetőnek azt a kijelentését, hogy mielőbb tárgyalni kell az ET-ben az ügyet.

A hetes cikkely szerinti eljárást 2018-ban indították meg Magyarország ellen. Az ügyben indított meghallgatások során az Orbán-kormány képviselői tagadták, hogy bármilyen hiányosság lenne a magyar jogállamiságban vagy a demokráciában. Az Európai Unió igazságügyi biztosa ezt máshogy látja, szerinte más gondok is vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!