szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állatokon ugyanis bármikor elvégezhető a teszt, míg az embereket csak komoly indok esetén vetik alá a tesztnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A pánik kezdete óta visszatérő probléma, hogy emberek akarják magukat teszteltetni, amit az egyetlen erre a célra kijelölt laborban elutasítanak – írja keddi cikkében a Népszava napilap. Ismert például annak a férfinak az esete, akiről azt feltételezik, hogy megfertőzte meg 70 éves apját. Őt több mint egy héttel az apja megbetegedése előtt megvizsgálták, de hazaküldték.

Az idős férfi fia azt állítja, hogy miután Franciaországban járt, február 27-én a háziorvosa elküldte a Dél-pesti Centrumkórházba kivizsgálásra koronavírus gyanújával. Nem jó osztályra ment el azonban – már betegszállítók vitték el oda, ahová valójában mennie kellett volna. A panaszai alapján azt közölték vele, hogy valószínűleg nem koronavírusos, ennek ellenére több vizsgálatot végeztek rajta, vért is vettek tőle. Majd hazaküldték, miután megállapították, hogy valamilyen fertőzést elkaphatott.

Amikor ez a téma előkerült az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, a kérdésre, hogy nem kellene-e ilyen esetben vizsgálni a jelentkezőket, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt mondta, mindig az aktuális protokoll szerint járnak el, a férfi esetében is ez történt. Hozzátette, hogy 24 órán belül megváltoztatják, frissítik azt az eljárásrendet, ami alapján a magyar orvosok eljárnak egy-egy fertőzésgyanús beteggel szemben.

A Népszava azonban arról ír, hogy sokkal könnyebb dolguk van az állattartóknak, hiszen piaci alapon a háziállatok vírustesztjét az Állatorvostudományi Egyetem Járványügyi tanszékén elvégzik.

A lapnak Rusvai Miklós virológus ugyanakkor azt mondta, hogy a háziálltok tesztje nem erre a most járványt okozó vírusra specifikus, hanem azt mutatja meg, hogy a minta általánosságban tartalmaz-e koronavírust. Ehhez a vizsgálathoz elég, ha a gazda egy fültisztító pálcikával mintát vesz az orrlyukból, vagy a garatból, majd ezt egy kis nejlonba úgy becsomagolja, hogy ne az száradjon ki, és leadja. De azt a vizsgálók nem kérdezik, hogy az állati minta kihez tartozik. A lap azonban hozzáteszi:

az élelmes aggódók ily módon saját mintájukat is leadhatják.

Az operatív törzs hétfőn azt ígérte, hamarosan emberek számára is elérhető lesz magánellátásban a teszt.

(Kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!