szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub munkatársának túl sok kérdése volt az operatív törzs tagjaihoz kedden. A sajtótájékoztatón fejenként csak kettőt lehet feltenni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Naponta tartanak sajtótájékoztatót az operatív törzs aktuális ülése után annak tagjai és szakértői, kedden Lakatos Tibor, a testület ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt az újságírók kérdéseire. Fejenként legfeljebb kettőre.

Hogy csak ennyit lehet feltenni, azt már a bejáratnál megmondták az oda tudósítani érkező újságíróknak. Ezt a „szabályt” szegte meg az RTL Klub munkatársa, Molnár Eszter. (Élő közvetítésünkben 40:42-nél kezdődnek a riporter kérdései.)

Az újságíró először arról a férfiról kérdezett többet, akit a Bajcsy-Zsilinszky kórházban operáltak, néhány nappal később pedig a Szent László kórházba került be, ahol igazolták nála a koronavírus-fertőzést. Arról, hogy kitől kaphatta el, korábban is összevissza beszéltek az illetékesek. A helyszínen készült videófelvételen látszik, hogy már ezeknél a kérdéseknél is megpróbálták félbeszakítani Molnárt, de akkor még magánál tudta tartani a mikrofont.

Aztán rátért a Szent László Kórházban karanténban tartott iráni fiatalokra. Azt tudakolta, igaz-e, hogy miután az egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett, megkérték, hogy ne szóljon a szobatársainak, akikkel azért tartják együtt, mert nincs kapacitás az elkülönítésére. Ezen a ponton már kitépték a kezéből a mikrofont, pedig még nem fejezte be a kérdését.

Ezt követően Lakatos Tibor emlékeztette az újságírókat, hogy tartsák be az időkorlátot, mert túl sok a kérdés. Úgy fogalmazott:

mindkettőnknek van más dolga is”,

mint a riporterek faggatózására válaszolni. Müller Cecília viszont közölte, hogy minden kérdésre fog válaszolni.

A 444.hu szerint később Zalavári Noémibe, az ATV munkatársába is kis híján belefojtották a szót, de amikor kivették volna a kezéből a mikrofont, jelezte, hogy ő még csak a kérdése felét tette fel, ezért megengedték neki, hogy befejezze a mondatot.

A több napos tapasztalat azt mutatja, hogy azt, aki már feltette a két kérdését, de az elhangzott információk után újabb jutna az eszébe, nem szólítják fel még egyszer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!