szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Olaszországból hazatérő magyarokat arra kérik, maradjanak otthon két hétig önkéntes karanténban. Tartanak attól, hogy emiatt nőhet a fertőzöttek száma, a határon – amint lehet – ellenőrizni és regisztrálni fogják a hazatérőket.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában
A főbb pontok:
  • Az óvodákat, iskolákat egyelőre nem zárják be, de azt javasolják, a március 15-i megemlékezést ne tartsák meg.
  • Az Olaszországból most hazatérőket két hét önkéntes karanténra kérik, a határon egy idő után őket is szűrni és regisztrálni fogják.
  • Jelenleg 12 koronavírusos beteg van Magyarországon, a Szent László Kórház 16 munkatársa karanténban van.
  • Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint van elég lélegeztetőgép (1600, de folyamatban van továbbiak beszerzése is), a Kútvölgyi Kórházat azért ürítik ki, hogy legyen elég hely az esetleges koronavírusos betegeknek.

Jelenleg 12 koronavírusos beteg van Magyarországon, Csehországban ez a szám 40, Szlovákiában 7. Ausztriában jelenleg 157 beteget tartanak nyilván – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. 427 ellenőrzést hajtottak végre a határokon, a reptéren hatezret. A rendkívüli olasz intézkedések miatt az operatív törzs elkezdte kidolgozni a határátkelőkön bevezetendő intézkedéseket, az Olaszországból érkező utasokat a terveik szerint szűrik majd, hiszen a szigorítás után a magyarok hazautazhatnak Olaszországból. Tőlük az operatív törzs azt kéri, maradjanak otthon 14 napig, iskolába és dolgozni se menjenek.

Az operatív törzs - figyelembe véve az európai gyakorlatot - elkészítette a sportrendezvényekre vonatkozó ajánlásokat, ezt holnap tárgyalja a kormány. Az iskolákat, óvodákat arra kérik, ne legyen március 15-i megemlékezés.

A 60 évnél idősebbek kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó rendezvényekre.

- mondta Lakatos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az új betegekkel nyit: mindhárman a Szent László kórházban voltak megfigyelésen, az egyik iráni diákkal kerültek kapcsolatba. Müller elmondta, a fertőzöttek közül négy ember tesztje elsőre negatív lett, ezért is van szükség újabb tesztre, illetve pontos laborvizsgálatokra. A WHO leírta az eljárásrendet, az ezek alapján végzett vizsgálatokat tekintik igazoltnak. Vannak nem validált eljárások, amelyek álbiztonságot adnak – mondja Müller. (Bár nem mondta ki, de nyilván a magánellátásban végzett tesztekre gondolt.)

A koronavírust nem könnyű kimutatni, ismétlő vizsgálatot kell végezni. Ha a negatív teszt után elengedik a diákokat, szabadon járkálhatnának. Fontos, hogy azt a módszert kövessük, amit a WHO javasolt.

Az eljárásrend négyszer módosult, valószínűleg most ötödjére is fog – mondja Müller. Ez reggelre elkészült, de kiderült, a WHO délutánra egy telekonferenciát hívott össze, így azt még megvárják. A naprakész adatok birtokában frissítik az eljárásrendet.

Biztos változni fog az esetdefiníció, a laboratóriumi vizsgálatok rendje is kiegészül majd, az aktuális járványügyi helyzethez igazodva. Európában még bőven terjedhet a járvány.

Müller beszél a látogatási tilalomról: azt mondja, ez csak a kapcsolattartás egy formája, de máshogy is tudnak beszélni. De mindig vannak kivételek: nem tilos a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg mellett tartózkodás. A kiskorú mellett ott lehet a szülő, különösen úgy, ha őt kontaktként figyelnék meg. Ha karanténban van a gyerek, el kell dönteni, hogy bevonul-e vele, és akkor ott marad 14 napig, vagy sem. A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy, a beteget felkeresheti pap. A cél az, hogy a fertőzés terjedését megakadályozzák, a legérzékenyebb személyek ne kapják el a betegséget. Ezért kéri a hozzátartozókat ezek tudomásul vételére. Ez nem egyedülálló: influenzajárvány idején is elrendelik látogatási tilalmat.

©

Az idősek otthonából kimehet a bent lakó, a postás is bemehet – hangsúlyozta Müller. Ők csak azt szeretnék, ha külföldön járt hozzátartozó, barát tartózkodna a látogatástól.

Még nem zárják be az iskolákat

Az operatív törzs sorra vette a külföldön bevezetett intézkedéseket, szóba kerültek a máshol már alkalmazott intézkedések - mint az iskolabezárás, a sportrendezvények lefújása – mondta Lakatos Tibor kérdésre válaszolva. Ha kell, itthon is bevezetik ezeket, de ilyen döntés még nincs. A hvg.hu rákérdezett arra, az operatív törzs javasolta-e zártkapus mérkőzések játszását, és ha igen, melyek lehetnek ezek, mire Lakatos nem adott konkrét választ arra hivatkozva, hogy a kormány még nem döntött erről, de a korlátozások rövid időn belül életbe léphetnek.

Müller Cecília az Olaszországból hazatérő magyarokról azt mondta, készült egy terv arra, hogyan próbálják őket jobban összeterelve átengedni a határon, hogy ugyanazt a szűrést végezhessék rajtuk, mint ami a nem schengeni határokon működik. Ez lázmérést és kikérdezést jelent, a regisztrációjukat is tervezik. Ha valaki tünetet mutat, kiemelik ugyanúgy, mint azt, aki repülővel jön. Őket az első infektológiai osztályra szállítják, ott kell megvárniuk a laboreredményt. Müller többször is elmondta: körültekintést, felelős magatartást kér a hazatérő magyaroktól, gondoljanak a lappangási időre, és aki megteheti, maradjon otthon két hétig. Ezt hatóságilag nem rendelik el, ez csak egy javaslat, a lakosság és a saját egészségük védelme érdekében is.

Azt nem tudják, mennyien vannak most kint Olaszországban, de

nagyobb hazatérő tömegre számítanak, és tartanak attól, hogy ez megnöveli a potenciális fertőzöttek számát itthon.

Fontos új információk az egyik botrányos esetről

Egy újságíró arra kérdez rá, hogy az idős magyar koronavírusos férfit a Bajcsy Zsilinszky kórházban műtötték február 24-én, és tudomása szerint a mellette fekvő férfi tüdőgyulladást kapott, a férfit műtő orvosok pedig még mindig dolgoznak, ráadásul nem is tájékoztatták őket a Szent László Kórházból. Müller azt mondja, a Bajcsyban nem most kezdődött a járványügyi vizsgálat, ami szerinte egy igazi kutatómunka. Ezt hosszan ecsetelte, majd azt mondta,

a járványügyi vizsgálat szerint a külföldön járt fiú egyáltalán nem találkozott az apjával.

Ez egy érdekes fordulat: korábban azt kommunikálták, a Franciaországból hazatérő fiú fertőzhette meg az apát majd később az anyát is, ráadásul ő volt az, akit a koronavírus gyanú ellenére sem teszteltek le a Szent Lászlóban, mert nem fertőző területről jött.

Müller szerint az idős férfi a Bajcsyban még nem mutatatott tüneteket, azok csak két nappal később, a Szent László kórházban jelentkeztek nála. Elképzelhető, hogy az idős ember nem a fiától, hanem a feleségétől kapta el a vírust (Aki pedig a fiú miatt lett beteg, így ez nem egy nagy különbség). Az időpontok miatt szerinte valószerűtlen, hogy a másik kórházban bárki megfertőződött volna, de azért a vele egy kórteremben lévő, megbetegedett férfit is letesztelik.

Erre a történetre a hvg.hu munkatársa visszakérdezett, hogy most akkor a fiától vagy a feleségétől kapta-e el az idős férfi a betegséget.

Mind a kettő igaz lehet

– mondta Müller Cecília. A kormányzati honlapon a mai napig úgy szerepel, hogy valószínűsíthetően a külföldről hazatérő fiú fertőzte meg az apját, de Müller szerint a járványügy „csínja-bínja” az, hogy mindkettő igaz lehet. „Nem véletlen, hogy a szakemberek mindig feltételes módban fogalmaznak. Nincs olyan vizsgálati módszer, amivel meg lehet állapítani, ki adta át a fertőzést egy másik személynek.” A fiúra azért „gyanakodtak”, mert a beteg férfi környezetében nem volt más. De a legújabb teória szerint előfordulhat az is, hogy a fiú először az anyját fertőzte meg, majd így került át az idős beteg férfira. „Ezt soha nem fogjuk megtudni” – mondta Müller.

©

Müller visszautasította azokat az állításokat, hogy az egyik iráni beteget arra kérték volna, hogy titkolja el a pozitív tesztjét a társai elől. "Ez kizárt" - mondta a tisztifőorvos. Erről a hvg.hu-nak beszéltek tegnap az érintettek, azt mondták, emiatt lettek néhányan dühösek.

16 szakember karanténban

A Szent László kórházban 16 egészségügyi dolgozót helyeztek karanténba, ha kell, a Bajcsyban is megteszik ugyanezt. A Szent Lászlóban dolgozók első tesztje negatív lett, holnap jön a második vizsgálat. Korábban elhangzott: három negatív teszt kell a gyanú kizárásához. Az egyik újságíró megkérdezte, nekik miért kellett karanténba vonulniuk, esetleg történt-e bármilyen mulasztás a betegek vizsgálatakor, ellátásakor. Müller szerint a dolgozók betartották a protokollt, viselték a védőfelszerelést, ez csak egy túlbiztosítás részükről.

Egyre több külföldi kormánytag lemondja útjait, ilyen ajánlást az operatív törzs a magyar kormány tagjainak még nem adott. még nem adott a magyar kormány tagjainak. Müller Cecíliánál rákérdeztek arra, tényleg van-e mutálódott vírustörzs (ázsiai mellett egy másféle olasz), mire azt mondta, a WHO egyelőre nem detektálta az újabb verziót, így itthon is csak a 7. törzset vizsgálják. Kiderült, a BV tényleg drágábban adja a maszkokat, mert átálltak a három műszakos termelésre.

Fontos kérdés volt, hogy hány lélegeztetőgép van itthon - a nagyon súlyos esetek ellátása miatt érdekes ez -, mire Müller elmondta, már felmérték, több mint 1600 lélegeztetésre alkalmas hely illetve gép van az országban jelenleg, de a beszerzés folyamatban van. Összeállítottak egy tervet, hogy hol és milyen ütemben állnak ezek rendelkezésre, szükség esetén centralizálni tudják a kapacitásokat. Később hozzátette, legalább van 20 lélegeztetőgép raktáron a Dél-pesti Centrum kórházban is.

Rengeteg modellkísérlet van, az a kérdés, hogy a vírus ezt mennyire veszi figyelembe. Fel kell készülni minden forgatókönyvre, egy tervezés mentén haladunk fokozatosan előre. Próbáljuk elérni, hogy minél kevesebb beteg legyen.

Megerősítette azt a sajtóinformációt, hogy a Kútvölgyi kórházat éppen kiürítik annak érdekében, hogy legyen hely az esetleges koronavírusos betegeknek. Őket illetve a karanténban megfigyelteket egyelőre a Szent László kórházban látják el.

Arra a kérdésre, mit tegyenek egy munkahelyen, ha az egyik dolgozó koronavírusos, Müller azt mondja, ellátják a beteget, és a kontaktokat felmérik. Ha nincs megbetegedés a munkahelyen, csak járványos területről tér haza valaki, és a munkáltató lehetővé teszi számára, végezzen otthoni munkát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Németországban már mobilappal is küzdenek a járvány ellen

Németországban már mobilappal is küzdenek a járvány ellen

A járvány miatt később lesz az idei Fishing On Orfű

A járvány miatt később lesz az idei Fishing On Orfű

Ha ingatlanügylete van, a vírus nem számít, mindenképp fizetnie kell

Ha ingatlanügylete van, a vírus nem számít, mindenképp fizetnie kell