szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint bátrabb lépésekre van szükség, ha meg akarjuk állítani a fertőzés terjedését.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Karácsony Gergely szerint nem elégségesek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések. A főpolgármester erről a Facebook-oldalán közzétett hétfői videóban beszélt részletesen.

"Ha megnézzük Ausztria, Szlovákia, Csehország és más országok gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már" – fogalmazott Karácsony, aki ezért arra kérte a kormányt, hogy az önkormányzatok kaphassanak felhatalmazást, hogy

korlátozzák a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzlethelyiségek nyitva tartását.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtti felszólalásakor azt mondta, Magyarország határait lezárják, éjféltől pedig betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.

Karácsony Gergely a videóban azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon, akinek pedig el kell hagynia az otthonát, az minden lehetséges alkalommal mosson kezet.

Felhívta a figyelmet az idősek védelmére. Arra kérte a lakosságot, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot idős rokonaikkal, barátaikkal. Javasolta továbbá, hogy menjenek el az idősek helyett vásárolni, váltsák ki a gyógyszereiket, de úgy segítsenek, hogy kerüljék a személyes kontaktust.

Karácsony hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat, a kormány és a kerületek közösen mindent megtesznek azért, hogy a járvány terjedését megfékezzék, de olyan hetek, hónapok jönnek, amikor nemcsak a politikusok, hanem minden budapesti polgár döntései is emberéleteket menthetnek meg.

A főpolgármester kitért arra: a koronavírus "itt van már velünk a városban", és a legfontosabb dolog, amit tenni lehet ellene, hogy "időt nyerünk", hogy a "vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre". Ha ez bekövetkezik - miként Olaszországban történt -, akkor félő, hogy a rendszer össze fog omlani alatta – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Új szintre lépett a járvány Magyarországon" – bejelentette a friss változásokat az operatív törzs

Elérte a vírus terjedése azt a szintet, hogy már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el, ez már egy új szakasz – mondta el e heti első sajtótájékoztatóján a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs nevében az országos tisztifőorvos. Már 40 magyart kaptak el, akik nem tartották be a rájuk előírt karantén-szabályokat, a mostantól életbe lépő, új szabályok megszegéséért már 500 ezer forintos bírságot fognak kiszabni. Közel 50 orvos és más egészségügyis van megfigyelés alatt, de a betegjogokra hivatkozva továbbra sem árulják el, területenként hány fertőzöttről tudnak.