szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A városvezetők felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket.

Nyilatkozatot fogadtak el a budapesti kerületek, illetve a vidéki városok ellenzéki polgármesterei, a dokumentumot a Főpolgármesteri Hivatal juttatta el szerkesztőségünkbe. A 41 aláíró között van Karácsony Gergely főpolgármester, Botka László szegedi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Péterffy Attila pécsi polgármester is. 

"A kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak" – írták állásfoglalásukban a Szabad Városok Szövetségének tagjai.

Az aláírók szerint a magyar kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja, holott meglátásuk szerint a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét.

"A már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre" – vélik a polgármesterek, akik nyilatkozatukban egyúttal felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A felhívásohoz "az önkormányzatiság demokratikus alapelvéhez ragaszkodó polgárok" is csatlakoznak, a petíciót bárki aláírhatja ezen a linken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlavkovits Rita Gazdaság

Önkormányzati elvonások: Egy kormánypárti polgármester szerint ennyivel tartoznak a kormánynak

Már keddtől felére csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat Berettyóújfalun, és a helyi beruházásokat is befagyasztották. A fideszes polgármester szerint a gépjárműadót még tudják pótolni, ennyivel tartoznak a kormánynak az adósság átvállalása miatt is. Abból lesz baj, ha ősszel az iparűzési adó nem fog befolyni.

hvg.hu Gazdaság

Virágvasárnapra is jutott egy mélyütés az önkormányzatoknak

A miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy hétfőtől ingyenes lesz az egész országban a parkolás. A gépjárműadó elvonása után ez is újabb százmilliókkal rövidíti meg az önkormányzatokat, nem csak a fővárosban, de a nagyobb vidéki városokban is nagy érvágás.