szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzeti régiókról szóló kezdeményezést támogató online és papír alapú aláírások száma együtt már meghaladja az egymilliót. De csak három országból érkezett elég aláírás, ez pedig kevés a sikerhez.

Csütörtök hajnalban már 820 ezernél tart a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének hivatalos számlálója, az SZNT elnöke pedig szerdán azt mondta, 220 ezer papíron összegyűjtött aláírás a kezükben van, és sok helyről még ez után fog befutni hozzájuk a papír.

A kezdeményezés célja az, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak. Ahhoz, hogy az Európai Parlament tárgyalja a kezdeményezést, egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt, a határidő ma jár le.

Csakhogy egyelőre úgy tűnik, hiába lesz meg az egymillió aláírás. Egyrészt a papír alapúaknál mindig van hibaszázalék a szabálytalan kitöltés miatt, vagyis érdemes jóval a minimum fölött gyűjteni, de ez a kisebb baj.

Az is feltétel ugyanis, hogy az aláírások legalább hét országból érkezzenek – egész pontosan hét uniós tagállamban kell az aláírók számának elérnie az ország európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét.

Ez nem megugorhatatlan szint, általában néhány ezer vagy kevéssel tízezer feletti a küszöb. De az aláírások szinte kizárólag Magyarországról, Romániából és Szlovákiából érkeztek, vagyis még négy országban van szükség elég aláíróra.

A szervezők úgy számoltak, hogy az ottani magyar kisebbség miatt Szlovéniából és Horvátországból számíthatnak sok aláírásra – ehhez képest Szlovéniában 6000 helyett 143, Horvátországban 8250-ből 310 aláírás gyűlt össze. Bíztak a spanyolországi baszk kisebbség támogatásában is, de a szükséges 40 500 aláírásból csak 991 gyűlt össze csütörtök hajnalig. Svédország segítségében is reménykedtek, az ottani magyarok miatt, de 15 ezerből alig 3 ezer aláírás lett meg.

Izsák Balázs SZNT-elnök azt nyilatkozta a hirado.hu-nak: azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy tolják ki a határidőt, mert a járvány miatt sok országban nem tudnak aláírást gyűjteni. A testület jelezte, hogy a probléma nem egyedi, mérlegelik a határidő eltolását.

A polgári kezdeményezést a Magyar Országgyűlés határozati javaslatban támogatta februárban, ami mögé beállt a kormánypártokon kívül több szocialista, jobbikos és LMP-képviselő is. Az Írd alá oldal szerint támogatja a kezdeményezést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is.

 A kezdeményezést itt lehet aláírni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Orbán Gáspár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként tanulhatott egy brit elitiskolában

Orbán Gáspár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként tanulhatott egy brit elitiskolában

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra