szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új feladatot kap a nemzeti könyvtár.

Ez a feladat pedig a webhelyeken elérhető magyar és magyar vonatkozású digitális tartalmakat fogja gyűjteni.

Ezt a törvényalkotási bizottság javasolja a jövő keddi szavazás előtt annak a törvényjavaslatnak a kiegészítéseként, amely egyébként elveszi a kulturális intézmények dolgozóinak közalkalmazotti státuszát.

Az OSZK-ban fel kell dolgozni, hosszú távon megőrizni és hozzáférhetővé tenni, amit összegyűjtenek. A tartalomszolgáltatóknak ebben együtt kell működniük. A munkához egy webaratásnak nevezett eljárást használnak, amelynek meghatározása:

a webarchiválás olyan módszere, amellyel a hivatkozással összekapcsolt webtartalmak speciális szoftverrel kerülnek begyűjtésre.

A kormány rendeletben szabályozhatja a részleteket, egyebek közt a begyűjtés szempontjait és a webarchiválás alól kivételt képező webtartalmak körét.

Arról nincs szó a javaslatban, hogy a súlyos anyagi gondokkal küszködő nemzeti könyvtár, amelyről azt se lehet tudni, hogy hol fog működni, miből, kikkel és hol végzi majd el az új feladatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen megújította szolgáltatásait a Vodafone, itt az 1000 Mbit/s internet és a Vodafone TV

Teljesen megújította szolgáltatásait a Vodafone, itt az 1000 Mbit/s internet és a Vodafone TV

Ez így már erőgép: izmos összecsukható mobilt hoz a Samsung, íme a Galaxy Z Fold 2

Ez így már erőgép: izmos összecsukható mobilt hoz a Samsung, íme a Galaxy Z Fold 2

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro