szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint azzal, hogy nekik nem jár a bruttó 500 ezer forint, a gyógyításban betöltött szerepüket kérdőjelezik meg.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A gyógyszerész nem tejfölárus, és ezzel nem a tejfölárusokat akarom megbántani. Nem kereskedők vagyunk, hanem képzett egészségügyi szakemberek”

– mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 24.hu-nak. Hankó Zoltán ezzel az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak a Demokratában megjelent nyilatkozatára – valamint annak kommentárjára – reagált, amely szerint a gyógyszerészek azért nem kapják meg az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatást, mert „egyébként is azt tették, amit a járvány nélkül is tettek volna”.

A kamarai elnök arra a kérdésre, hogy meglepődtek-e, amiért kimaradtak a jogosultak köréből, úgy válaszolt:

Nemcsak a pénzről van szó, hanem arról, hogy most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg. Ez nagyon komoly csalódást jelent, hiszen az volt a kommunikáció, hogy minden egészségügyi dolgozó megkapja, eszünkbe sem jutott volna, hogy minket nem tekintenek annak.”

Azt is mondta Kásler, hogy a gyógyszerészek „eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi.”

Hankó szerint az „sajnos” lehet igaz, amit a miniszter a külföldi tulajdonosok arányáról mondott, ám ez azért van, mert hiába adottak a jogszabályi keretek ahhoz, hogy a patikák többségi gyógyszerészi tulajdonként működjenek, „évek óta hiába kéri a tárcától az ilyen irányú intézkedéseket”.

Az extra bevételekről szólva a kamara elnöke azt mondta: az első hetekben megugrott a forgalom, immunerősítőkből, vitaminokból, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőkből, lázcsillapítókból vásároltak be az emberek, ezt azonban erőteljes visszaesés követte, és a 2019 hasonló időszaka alatt volt a gyógyszertárak forgalma.

„Ráadásul a fokozott terhelést olyan időszakokban kellett állniuk a gyógyszertárak dolgozóinak, amikor még nem volt teljeskörűen kialakítva a megfelelő védekezés sem az egészségügyi szolgáltatóknál, sem a lakosságnál. Azért ne felejtsük el, hogy a gyógyszertárakba is többnyire beteg emberek járnak” – magyarázta Hankó, aki azt is hozzátette, hogy az ágazati átlagbér eleve a nemzetgazdasági átlag alatt van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül kimondta, hogy a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból. Hankó ezt úgy kommentálta, hogy a döntés „körülbelül ötszáz kollégát érint nagyon, helyesen, ők konkrétan a kórházak területén dolgoznak. És kimaradt mintegy tizenkétezer gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakasszisztens az ország egész területén.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!