szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberek közel kétharmada szerint csupán egy szűk réteget szolgál a kormány.

Mindössze a magyar lakosság 36 százaléka látja úgy, hogy Magyarország demokrácia – írja hétfőn közölt kutatási eredmények alapján a Politico. A nagyjából demokráciaérzet-mutatóként fordítható Democracy Perception Index (DPI) 53 másik országgal együtt vizsgálta Magyarországot.

A 36 százalék egyébként nagyjából egybeesik a Fidesz támogatottságával a szavazókorú magyar lakosság körében. Utóbbit a hvg360 megbízásából készült közvélemény-kutatásában 40 százalékra mérte a Medián.

A DPI eredményeiből az is kiderült, hogy a magyarok 62 százaléka érzi úgy, hogy a kormány csak egy szűk réteget szolgál. 39 százalék tart a választások elcsalásától.

Az emberek összességében 57 százalékban elégedetlenek azzal, hogy nem demokratikus az ország. Magyarország a "részben szabad" országok között kapott helyet, ott pedig Indonézia és Nigéria lakosságának demokráciavágya is jóval magasabbnak bizonyult.

A felmérésben még egy ország hasonlóan rosszul szerepelt: Lengyelországot is csak 38 százalék véli demokráciának. Összességében a formálisan demokratikus nevezhető országok lakosságának 40 százaléka véli úgy, hogy hazájára nem igaz ez a jelző.

A felmérés április 20. és június 3. között készült, 124 ezer válaszadó megkérdezésével, a minta reprezentatív a vizsgált országokra nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány