szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Régi arcok és egy nagyon új koncepció bukkant fel a kormánykritikus lapnál. A főszerkesztő is ellenzi a tervet.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Index jelenleg: Veszélyben.

Vasárnap este fél nyolc körül már ezt mutatta a szabadindex.eu oldal, amit az Index.hu szerkesztőségének tagjai akkor hoztak létre, amikor a lap tulajdonosi hátterében súlyos változások következtek be.

Azóta azonban semmi sem történt, az index.hu kitartóan piacvezető az online lapok piacán, és függetlensége sem kérdőjeleződött meg.

A mostani státuszváltás hátterében néhány napja történt események állnak. Mint arról a 24.hu beszámolt, és amint arról a hvg.hu is értesült, a lap vezetésével (Bodolai László, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa megbízásából) új struktúratervet ismertetett Gerényi Gábor, az Index alapítóinak egyike, aki azonban 2012-ben elhagyta a lapot. Azóta megfordult a Mandinernél, és Ungár Péter LMP-képviselő, Schmidt Mária fia mellett az Azonnali.hu alapítóinak egyike.

Úgy tudjuk, az átszervezés részeként az Index rovatait, vagy ezek egy részét kiszerveznék kisebb cégekhez. Kis túlzással, a lap vezetésével az Index maga csak a címlap lenne, amely mint beszállítóktól rendelne cikkeket a rovatokat tulajdonló cégektől. A pontos részleteket ugyan nem ismerjük, de az ügyre rálátó forrásaink megerősítették, hogy ez a lényeg. Maga a rendszer egyébként nincs kidolgozva, ezzel Dull Szabolcs főszerkesztőnek és Pusztay András vezérigazgatónak kellene foglalkoznia, de értesüléseink szerint egyikük sem támogatja a tervet. A lapnál dolgozók egy része attól tart, hogy ez tulajdonképpen nem lenne más, mint a szerkesztőség szétverése.

A lapnál beszélnek arról is, hogy felvetődött Dull és Pusztay menesztése is, de arról nem tudni, hogy ez bekövetkezett volna. A főszerkesztőt elértük, ő annyit mondott, hogy céges ügyekről nem nyilatkozhat.

Az Index tulajdonosi hátteréről legutóbb idén március végén esett több szó, amikor kiderült, hogy Vaszily Miklós, a TV2csoport elnöke lett a lap hirdetési felületeit értékesítő és több más portált kiadó IndaMedia Csoport új társtulajdonosa.

Az IndaMedia Csoporthoz tartozik többek között a napi.hu, a port.hu, a divany.hu, vagy épp a totalcar.hu. Az egyik legfontosabb tagja a csoportnak azonban az Indamedia Sales Kft., a cég, amely az Index – és a csoporthoz közvetlenül tartozó portálok – hirdetési felületeit értékesíti.

©

Vaszily Miklós 2001 és 2009 között a Portfolio.hu-t kiadó Netmédia Zrt. vezérigazgatója és résztulajdonosa volt. Az Indamedia elődjénél, a CEMP-nél 2005 és 2009 között volt vezérigazgató, majd 2010 és 2014 között az Origo Zrt. vezérigazgatójaként dolgozott. Később az MTVA vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, és az Echo TV vezérigazgatója volt. 2019 januárja óta a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az Index érzékelhet-e bármilyen változást, Vaszily megemlítette, hogy maga a portál egy alapítvány tulajdonában van, az Indamedia Sales csak a hirdetési felületeket értékesíti. A portál vezetőinek feladata „az, hogy minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek, ennyi az elvárás feléjük” – tette hozzá.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!