szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elég nagy a szórás.

Az ország hét régiója közül továbbra is a közép-magyarországiban a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem: ott éves szinten kicsivel több mint 1 millió 389 ezer forintból gazdálkodhatnak a lakosok. Ezzel szemben az Észak-Alföldön fejenként a 990 ezret sem éri el az az összeg, amiből boldogulniuk kellene az embernek – írta a Privátbankár.

A különbség ennél is nagyobb a régiós bontás helyett az államigazgatási járásokat vizsgálva. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit azt mutatják, hogy a leggazdagabb településeken nagyjából kétszer nagyobb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legszegényebb járásokban.

A gazdagabb régiókban a munkanélküliségi ráta is jóval alacsonyabb. A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti mutatót jelent, míg a legszegényebb területeken bőven 10 százalékról beszélhetünk.

És míg a legelmaradottabb településekről menekülnek az emberek, addig a leggazdagabb járásokban növekszik a népességszám. A HelloVidék falusi csok kereső adatbázisa szerint a 10 legszegényebb hazai járásban 180 olyan település is van, amelyekben fel lehet venni a támogatást, a 10 legjobb módú járásban azonban mindössze 53 ilyet találni.

A Privátbankár listája szerint a budakeszi járás a legjómódúbb, ott az egy lakosra eső összes nettó jövedelem évente fejenként 1 586 970 forint. Az egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem pedig évente 3 270 198 forint/fő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

A bérek ugyan nőnek, de a nyugdíjasok rosszabbul élnek, mint két éve

Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem, de a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázat, a 65 évnél idősebbeknek pedig kevesebb pénzük van, mint 2017-ben, pedig a kormány a nyugdíjak reálértékének növekedéséről beszél. Közzétette a KSH A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványát, ennek a legfontosabb megállapításait tekintettük át.