szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A polgármester szerint a Loki a debreceni identitás része, ezért mellé kell állni. Az MSZP képviselője is megszavazta a kezdeményezést, a DK-sok szerint viszont nem most lett volna itt az ideje focicsapatot venni.

Papp László, Debrecen fidesz-KDNP-s polgármestere szerdán jelentette be, hogy az önkormányzat megvásárolja Szima Gábor 75 százalékos részesedését a DVSC-ben, így közel száz százalékos városi tulajdonba kerül az NB I.-ből frissen kiesett futballklub. A közgyűlés csütörtökön egy óra alatt megvitatta a kérdést, és 26 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett meg is szavazta a kezdeményezést.

Az ülésen a polgármester arról beszélt, hogy bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig, a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

Papp úgy fogalmazott, hogy „elfáradt az együttműködés az eddigi többségi tulajdonossal”, aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában. Hozzátette, az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál: a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az MSZP képviselője támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői azonban nem időszerű a klubvásárlás éppen akkor, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő. Javasolta,

  • kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó-szövetségnél, hogy 16 csapatos legyen az NB I.,
  • forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A többségi tulajdonos Szima Gábor működteti a debreceni és a nyíregyházi kaszinót.)
  • a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira, egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat.

Ahogy a polgármester, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.

Papp szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor, „nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni”, arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelő-bizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel búcsúzott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!