szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz alelnöke Andrzej Dudának gratulált a lengyel elnökválasztás első fordulója után, azonban ő nem a Polgári Platform jelöltje. Az Európai Néppárt frakcióülésén ezt többen is szóvá tették.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén egy lengyel EP-képviselő hozta szóba, hogy Novák Katalin, a Fidesz alelnöke gratulált Andrzej Duda lengyel államfőnek a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában elért sikeréhez – írja a Népszava.

Duda a hatalmon lévő populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje, míg ellenfele, Rafał Trzaskowski, varsói polgármester az EPP-hez tartozó Polgári Platform képviseletében kampányol. A cikk szerint többen azt kifogásolták, hogy a Fidesz az ellenfélnek "szurkol."

Novák hétfőn azt írta a Twitteren az exit-poll eredmények megjelenése után, hogy Duda sikere azt jelzi, "a lengyel választók erős üzenetet küldtek, miszerint erős családok alkotják az erős Lengyelország alapját". Mindezt a Duda2020 hashtaggel ellátva.

A Népszava forrásai szerint többen is elfogadhatatlannak nevezték, hogy az EPP egyik tagpártja az ellenfélnek szurkoljon. A fideszesek közül Szájer József válaszolt, aki azzal védekezett, hogy nekik sem gratulált soha a Polgári Platform, ők miért gratulálnának a lengyel pártnak.

A cikk szerint előkerült a magyar kormány nemzeti konzultációja is az ülésen és arra szólították fel a Fideszt, hagyjon fel azzal, hogy manipulatív, félrevezető kérdésekkel bombázza a polgárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát

Putyin bejelentette, hogy bejegyezték a koronavírus elleni orosz vakcinát