Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Napokon belül dönthet újabb határzárakról az operatív törzs, mert az új magyarországi fertőzési gócpontokba jellemzően külföldről hurcolják be a koronavírust – mondta Gulyás Gergely. A Kaleta-ügy miatt a kormány gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoportot hozott létre a kormány, Kocsis Máté vezetésével. Ha kell, készek támogatni a Btk. módosítását is, az Airbnb szabályozás változtatását viszont az önkormányzatokra bíznák. Percről percre tudósításunk a csütörtök délelőtti kormányinfóról.

Most érkezett

Vége a kormányinfónak

Köszönjük a figyelmet.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2

Gulyás támogatná az elítélt pedofilokról készített nyilvános listát

Lapunk azt kérdezte, miért nem akar a kormány dönteni az Airbnb ügyéről. Gulyás szerint azért, mert ez az ügy kifejezetten az önkormányzatokra tartozik. "Ha van ügy, ahol indokolt, hogy az ott élők és vállalkozók figyelembe vételéről helyben szülessen döntés, ez az" - fogalmazott.

A Kaleta-üggyel kapcsolatban Kocsis Máté azt is javasolta, hogy vezessenek nyilvános listát az elítélt bűnelkövetőkről, Gulyás ezt "jó szívvel "tudná támogatni - válaszolta második kérdésünkre.

Javultak a foglalkoztatottsági adatok

A május végi adatok szerint 4 millió 400 ezer a foglalkoztatottak száma az országban, ez optizmizmusra ad okot. A kormány majd a júniusi-júliusi adatok ismeretében dönt az esetleges további lépésekről, de úgy tűnik, hogy a gazdaság kezd újraindulni.

"A Fidesz a toleráns pártok közé tartozik a Néppártban"

Gulyás Gergely és Novák Katalin, a Fidesz alelnöke nemrég Berlinben tárgyalt a CDU/CSU képviselőivel. Ennek ereményeiről kérdezte a minisztert a Népszava.

Válaszában elmondta: az Európai Néppárt (EPP) tagjai között a Fidesz a toleráns pártok közé tartozik, ellenben azok a "törpepártok", melyek ki akarják zárni a magyar kormánypártot, nem tartoznak közéjük, és súlyuk sincsen. A német politika ugyan nehéz helyzetben van, de a CDU/CSU látja a felelősségét Európa összetartásában igyekeznek megbirkózni a feladattal - utalt Gulyás arra, hogy az EPP német tagpártjai támogatják a Fidesz tagságát.

Gulyás: Felelős döntés volt a 16 ezer lélegeztetőgép beszerzése

Kisebb vita alakult ki az Egészségügyi Világszervezet felelősségéről, Gulyás szerint Magyarország még mindig a WHO tagja, megfogadjuk a tanácsait, bár kétségtelen, hogy későn reagált a kritikákra. "Az amerikai elnök lépése (a kilépésről - a szerk.) ebből a prespektívából nem indokolatlan" - mondta.

Gulyás ismét megvédte a 16 ezer lélegeztetőgépről szóló beszerzést is, a körülmények szerinte március-áprilisban a "szabadrabláshoz" hasonlítottak. Ebből természetes, hogy műszaki problémák is következtek, ezeket meg tudták oldani, ahol pedig nem, ott szavatossági igénnyel éltek. Amire nincs szükség, azt el tudják adni a világpiacon, felelős döntés volt a beszerzés - mondta.

A szerződésekre kitérve később a 444.hu-nak azt mondta: minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak majd, amit kell. Az adatok nagy részét már most is lehet ismerni, például azt, hogy a kormány 300 milliárdot költöttek a lélegeztetőgépekre. Minden tárcánál megvannak a szabályai, hogy milyen közérdekű adatot és hogyan kell nyilvánosságra hozni, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban állnak rendelkezésre - tette hozzá Gulyás.

Hajógyári-sziget: Van alternatív árvízvédelmi megoldás

A óbudai önkormányzat korábban azt közölte: nem támogatja, hogy a kormány gátat építsen a Hajógyári-sziget köré ezzel mintegy ezer fát elpusztítva, és azt sem, hogy a terület parkos északi részén bárki is építkezzen.

A miniszter szerint a Hajógyári-szigetre tervezett sportakadémia terveit a kormány még nem látta, csak elvi támogatásáról biztosította a projektet. Gulyás ismeretei szerint van alternatív árvízvédelmi megoldás is.

Radikális szigorítások sem elképzelhetetlenek a Kaleta-ügy miatt

Azt, hogy az esetleges határzárról mikor tájékoztat az operatív törzs, Gulyás az Index kérdésére nem tudott pontos választ adni, de pénteket vagy szombatot tart valószínűnek, a döntés időpontjától függően.

A Kaleta-ügyről elmondta: szigorítani lehet, akár radikálisan is, a vádhoz kötöttség elvén azonban nem javasolja, hogy túllépjenek, mert "rossz korokat idéz". Azt elképzelhetőnek tartja, hogy pedofil jellegű bűncselekmények esetén ne lehessen lemondani a tárgyalás jogáról. Kaleta Gábor esete nem vádalku volt - szögezte le Gulyás.

Járványügyi szigorítások: ma este vagy holnap dönt az operatív törzs

Az RTL Klub azt kérdezte, hogyan fordulhatott elő, hogy Kaleta Gábor nem akadt fenn a nemzetbiztonsági átvilágításon, de Gulyás azzal védekezett, nem lehet tudni, hogy a diplomata "mióta folytatta azt a tevékenységét" és az előző kormányok alatt is tevékenykedett.

"Politikailag nehéz bárkit felelőssé tenni, de ha lehet, akkor mindenki hibás" - tette hozzá.

A koronavírus miatti esetleges szigorításokról ma este vagy holnap délelőtt dönt majd az operatív törzs, addig ezeknek részleteiről semmit nem lehet tudni. Gulyás azt ugyanakkor megismételte. hogy a jelenlegi adatok szerint az új magyarországi gócpontokba külföldről hordozták be a vírust, így ezen a területen várható szigorítás.

Az egyetemeken tanuló külföldi diákok esetéről majd augusztus végén kell dönteni. Adott esetben olyan döntést el tud képzelni Gulyás, hogy a határátlépések szigorítása ellenére aki itt tanul, két negatív PCR-teszt esetén be tudjon lépni az országba.

Álhírek is szóba kerültek

Álhírvideókról és állítólagos külföldi dezinformációs kísérletekről kérdezett a Magyar Nemzet. Gulyás szerint a kettő között nincs összefüggés.

A lap szóba hozta a XI. kerület polgármesterének kijelentését is, László Imre egy önkormányzati ülésen úgy fogalmazott, Hitlert megérdemelten választották az év emberének. A polgármester azt mondta, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”. Gulyás szerint a műveletlenségnek is van az a foka, ami elfogadhatatlan.

Gratulálnak Freund Tamás megválasztásához

A kormánynak jogi kötelessége is, hogy jó együttműködésre törekedjen a Magyar Tudományos Akadémiával, Freund Tamás megválasztásához pedig gratulálnak - üzente az MTA kedden megválasztott új elnökének Gulyás. Szívesen tárgyalnak vele bármiről és azt remélik, hogy az együttműködés konstruktív és a magyar tudomány számára gyümölcsöző lesz.

A HírTV a Lánchídról kérdezett, a miniszter szerint ők "minden szerencsétlenkedés ellenére" drukkolnak a fővárosnak és nem értik, miért nem írták ki eddig a közbeszerzést a felújítással kapcsolatban. Olyan veszély, hogy összeomlik a híd, nincsen - erősítette meg Gulyás.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Orbán Viktor: Európa leszálló ágban van

Erős kijelentések hangzottak el azon az online konferencián, amelyen ígéretük szerint „tabuk nélkül” vitázott Európa jövőjéről Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Janez Jansa szlovén kormányfő. A három politikussal Francois-Xavier Bellamy filozófus, francia EP-képviselő beszélgetett.