szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megalapozott gyanú szerint összebeszéltek a kereskedőkkel, és naponta akár több százezer forintot is zsebre tettek soron kívüli vizsgáztatásért vagy azért, hogy szemet hunytak szabálytalanságok felett.

Tizenegy, a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson vizsgabiztosként dolgozó ember letartóztatását rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság egy vesztegetési ügyben. Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a lépést.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak hivatalos személyként arról állapodtak meg gépjármű-kereskedőkkel, hogy a műszaki vizsgáztatás során „rendszeres haszonszerzésre törekedve szervezetten követnek el korrupciós bűncselekményeket”.

A soron kívüli vizsgáztatásáért vagy a vizsgák során felvetődő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért cserébe naponta több tízezer, esetenként akár százezer forinttal gazdagodtak.

Az ügyészség azt közölte, hogy a tényállás teljes körű felderítéséhez még számos nyomozati cselekmény szükséges, ezért elsődleges érdek, hogy a bizonyítási eljárás a gyanúsítottak befolyásától mentesen folytatódjék. A bíróság úgy ítélte meg, fennáll annak a veszélye, hogy az eljárásban érintett, még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával, bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével megnehezítenék, meghiúsítanák a bizonyítást. Ezért rendelte el 11 bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított ember letartóztatását egy hónapra.

A döntés csak egy gyanúsítottnál végleges. Az ügyészség korábban közölte, hogy az ügyben 20 embert gyanúsított meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az óvodások között nincs fertőzött Pápán

Az óvodások között nincs fertőzött Pápán

Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár