szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszter szerint ősszel elkezdődhet a "rendes" iskolai tanév.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Kásler Miklós azt kéri, hogy a magyarok ne utazzanak külföldre, és kerüljék a tömegrendezvényeket. Az emberi erőforrások minisztere a Spirit FM-en úgy fogalmazott:

Ne utazzunk. A leghatározottabban mondom, hogy ne. És az országon belül is kerüljük a tömegrendezvényeket, még akár az esküvőket is."

Kásler szerint a következő két hétben nem várható a megbetegedések jelentős növekedése. A miniszter egyébként az Életközelben videós sorozat 7. részében azt mondta, hogy "a járvány második hullámának határára érkeztünk".

A tárcavezető úgy véli, a jelenlegi szigorítások elegendőek a vírus féken tartására, de ez bármikor változhat. A kormány jelenleg úgy számol, hogy ősszel elkezdődhet a rendes iskolai tanév, „ha tudjuk tartani a paramétereket, akkor úgy gondolom, lesz óvoda, és lesz iskola is” – mondta Kásler.

Hétfőn a köznevelésért felelős államtitkár a Kossuth rádióban némileg árnyaltabban fogalmazott, azt mondta, hogy „reméli”, hogy hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet. Maruzsa Zoltán szerint arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt.

Kásler Miklós a Spirit FM-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy Magyarország 2-3 hetes előnnyel rendelkezik a szomszédos országokhoz képest a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően.

„A megbetegedések száma, a halálozások száma, a gyógyultak száma mind kedvező tendenciát mutat. Az első két kategóriában lényegesen jobbak voltak a mi paramétereink, mint Európában” – mondta a miniszter.

Kásler Miklós elmondta, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mikor lesz elérhető a koronavírus elleni vakcina.

„Ezt meg sem kérdezem, tudniillik ez ipari titok. Ez kívül esik a kompetencián. Én annyit tudtam tenni, hogy megteremtettem a feltételeket, a gondolatot átültettem a gyakorlatba. Még a résztvevők némelyike sem tudja, hogy a többi mit csinál, ez majd a végén adódik össze" – hangzott el az adásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Nesze neked, Facebook: még a végén a Twitter halássza el a TikTokot a Microsoft orra elől

Nesze neked, Facebook: még a végén a Twitter halássza el a TikTokot a Microsoft orra elől

Toyota Celica GT-Four WRC: kipróbáltuk a japán legendát

Toyota Celica GT-Four WRC: kipróbáltuk a japán legendát