szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Index eddigi szerkesztősége ma lényegében megszűnt létezni. Ez újabb súlyos csapás a független magyar sajtóra.

Az Index konkurenciánk. Versenyben vagyunk olvasókért, hírekért, hirdetőkért. Jellemzően ugyanazon a pályán mozgunk, a világ szabad részén elfogadott elvek alapján játszunk. Nem szolgálunk ki párt- és üzleti érdekeket, csak az olvasókat tájékoztatjuk. Kevesen maradtunk, akik ezt a szempontot tartjuk irányadónak, ezért különösen tiszteljük azokat, akik ezt teszik.

Most aggódunk.

Látjuk az Index szerkesztőségében lezajlott drámai jeleneteket, és aggódunk a kollégákért, meg aggódunk a szakmáért.

Nem ismerünk minden részletet, üzleti tervet és számot, nem látjuk át pontosan a cégvezetés és a szerkesztőség szándékát, lépéseinek hátterét. Ám ha egy lap környezetében megjelennek olyan figurák, akiknek a neve Magyarországon összefonódott a független sajtó felszámolásának folyamatával, ha a munkatársak úgy érzik, hogy a szakmai függetlenségük veszélyben van, ha olyan hangulat alakul ki egy alkotóközösségben, hogy onnan tömegesen távoznak tehetséges emberek, ha egy médiumnál nem tartalmat állítanak elő, hanem veszekednek és lövészárkokat építenek, akkor aggódunk.

A magyar sajtó nagy bajban van, a hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, s amelyek még léteznek, azok a leplezetlenül kormányzati hátterű ellenszélben próbálnak talpon maradni.

A magyar olvasóknak azonban szükségük van ezekre a lapokra. Valakinek az igazi kérdéseket kell feltennie, és valódi válaszokat kell keresnie akkor is, ha a hatalom ezt nagyon nem szereti. Ha ez nincs, jogállam sincs.

Most szorítunk.

A vetélytársnak, a kollégáknak, a szakmának, és természetesen az olvasóknak. Egy szabad és független Index létezése mindannyiunknak érdeke.

A HVG és a hvg.hu csapata

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó

Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van