szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időközben a település teljes vezetése lemondott.

Noha a kitört botrány következtében csütörtökön a polgármester, Pergel István Csaba korábbi távozása után a teljes képviselőtestület lemondott, a demonstrációt ennek ellenére, bánya továbbra is érvényben lévő engedélyei miatt megtartották.

A merce.hu tudósítása szerint az eseményen autóval, biciklivel és gyalog a falu számos lakója, környékbeliek és még a tatai Avalon-szállodaprojekt ellen tiltakozók képviselői is megjelentek.

Vigh László szervező a tüntetés elején kiemelte, ugyan most minden állami hatóság azt állítja, a környezetvédelmi engedélyeztetésbe a lakosságot is bevonták, szerinte ez nem igaz. "Pilismaróton a legutóbbi hetekig senki nem tudott a tervekről." Felidézte, mivel édesapja húsz évig volt Délegyházán bányafőnök, tisztában van azzal, „hogyan néz ki egy bányafalu” és milyen környezeti hatásai voltak.

Emlékeztetett, a délegyházi, hasonló bányák megnyitása után annak idején 2-2.5 méterrel csökkent a talajvíz szintje, a korábbi, virgázó környékbeli kertgazdaságokat, termőföldeket pedig ezek után csupán locsolással tudták fenntartani, úgy ahogy. Ráadásul ezek a bányák nem csupán a vizet szívják el, „de a kipárolgás is nagy mértékű.”

Videóriportunk a helyszínről:

 

"Mi nem akartuk a polgármestert lemondatni, csak azt akartuk, ne legyen bánya" - videó

A koronavírus kilőtte az idei Szigetet, ott, ahol tavaly akkora volt a tömeg, hogy még a K-híd is beleremegett, idén csend és üresség van. Az emlékek azonban itt vannak velünk. Belelapoztunk a régi képeinkbe, hogy felidézzük a szigetes éveket, amikor még nem féltünk úgy igazán közel kerülni egymáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival

Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival

Végre igazi miniszterelnöke lesz Belgiumnak

Végre igazi miniszterelnöke lesz Belgiumnak

Korán szőtt összeesküvés-elméletet Kovács Zoltán, megjött a Twitter válasza

Korán szőtt összeesküvés-elméletet Kovács Zoltán, megjött a Twitter válasza