szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az erről szóló jelentést elfogadta a képviselő-testület, de a fegyelmi vizsgálat indítását leszavazták.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

190 millió forintot költött el a vészhelyzeti felhatalmazással élve, de nem járványügyi megelőzésre Rimóczi Sándor Vilmos, Nagytarcsa Fidesz-KDNP-s polgármestere a képviselő-testület szerint – írja az Átlátszó. A lap cikke szerint

Rimóczi például rögtön megemelte a saját cafeteria juttatását évi 400 ezer forintra.

A községet 2010 óta vezető polgármester 77 rendeletet hozott a veszélyhelyzet ideje alatt. Mivel ezzel többen nem értettek egyet, a a testület vizsgálóbizottságot hozott létre, amely átnézte a szerződéseket, kifizetéseket és határozatokat. Jelentésükben a tagok azt állapították meg, hogy "a polgármester a veszélyhelyzet alatt indokolatlanul, többször túllépte a hatáskörét. Döntései jelentős részben még távolról sem kapcsolódnak a veszélyhelyzethez köthető eseményekkel, ideértve Nagytarcsa polgárainak védelmét. A megfontolatnak, jogszabálysértő és a belső szabályozásokkal is ütköző döntések becslésünk szerint kb. 190 millió Ft pénzügyi kihatással jártak."

Sor került például járdakivitelezési munkákra bruttó 40,5 millió forint értékben. A vizsgálat megállapítása szerint egy olyan céggel, a TerepMester Kft.-vel szerződött a polgármester, amelyik nem adott be ajánlatot, sőt, a szerződés pillanatában még be sem jegyezte a bíróság. A polgármester álláspontja az, hogy a járdafelújítással megbízott vállalkozó egyéni vállalkozóként tett ajánlatot.

Egy másik kérdéses kiadás, hogy a polgármester 380 ezer forintért konyhabútort rendelt egy végelszámolás alatt álló önkormányzati cégnek, amit 342 ezer forint működési támogatással is megfejelt.

A  jelentés szerint Rimóczi a pénzköltésen túl hatályon kívül helyezte az önkormányzat SZMSZ-ét, de többször önhatalmúlag módosította a Helyi Építési Szabályzatot is.

A hattagú képviselő-testület elfogadta ugyan a jelentést, a fegyelmi vizsgálat elindítását a polgármester ellen 3 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett  az Átlátszó szerint leszavazták.

Bardócz Gábor képviselő tájékoztatása szerint még áprilisban több határozatot elküldtek a kormányhivatalhoz törvényességi vizsgálatot kérve, de még nem érkezett rájuk válasz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó

Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szijjártó: Egyelőre nem számol a kormány a két új keleti vakcinával

Szijjártó: Egyelőre nem számol a kormány a két új keleti vakcinával