szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A teret a felhőszakadások idején gyakran önti el az esővízzel keveredett szennyvíz.

Elindult a Béke téri főgyűjtőcsatorna építése Budapest XIII. kerületében. A beruházás azért fontos, mert a környéken az utóbbi években jelentős ingatlanfejlesztések történtek, ennek következtében a szennyvízhálózat túlterheltté vált. A klímaváltozás miatti rendkívüli esőzések során a hálózat pedig már nem volt képes elvezetni a nagy mennyiségű vizet, így

gyakran öntötte el a területet az esővízzel keveredett szennyvíz. Ez jelentős anyagi károkat okozott, akadályozta a közlekedést és közegészségügyi kockázatot is jelentett

– olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A főként európai uniós támogatásból most megvalósuló, 3,668 milliárd forintos, az előző városvezetés alatt elkezdett projekt során a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő- és tehermentesítő csatorna épül, ami megoldást jelent a szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez.

Az új, korszerű főgyűjtőnek köszönhetően különösen szélsőséges időjárás esetén a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító-telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába.

Törvényszerű, hogy felhőszakadás után elúszik a főváros?

Több tucat mélyebben fekvő ponton öntötte el a fővárost a víz a vasárnapi felhőszakadás miatt. Néhány óra alatt a júniusi teljes csapadékmennyiség majdnem fele hullott le, és ez nem egyedülálló. Ahogy az sem, hogy a hirtelen jött csapadék nem tud elfolyni.

Karácsony Gergely főpolgármester a projekt nyitórendezvényén arról beszélt: a beruházás élhetőbbé teszi a környéket a lakók számára, és a környezetet is kíméli, a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöldfelületekre.

A főpolgármester kiemelte, hogy a jövőben minden fővárosi projektnél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, és a városvezetés minden döntését alárendeli a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a 30 fokos szeptember közepi hőmérséklet is mutatja: a klímakatasztrófa nemcsak távoli kontinensek erdőtüzeit jelenti, hanem a budapestieket is érinti. Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen pedig ilyen beruházásokkal lehet hatékonyan és környezetkímélően védekezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Közel félmillió euróért vásárol neoavantgárd festményeket a jegybank

Közmunkások a belengetett béremelésről: Nem szeretne a kormány éhséglázadást

Közmunkások a belengetett béremelésről: Nem szeretne a kormány éhséglázadást