szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Vas megyei kistelepülésen szavazategyenlőség miatt ismételni kell. Vasárnap hat településen tartottak polgármester-választást, itt az eredmények.

Pávkovics Gábor fideszes jelölt nyerte a mohácsi polgármester-választást: a politikus a szavazók 56,44 százalékának támogatását nyerte el. Az eredmény nem okozott különösebb meglepetést, a 17 ezres baranyai településen ugyanis az elmúlt szűk egy évet leszámítva 22 évig a Fidesz uralkodott. Egészen pontosan Szekó József, aki az októberi önkormányzati választások előtt néhány héttel elhunyt, a pártja már nem tudott új jelöltet állítani, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül nyert. Legalábbis a hivatalos adatok szerint, a legtöbb voks ugyanis érvénytelen volt - a kormánypárti többség így tiltakozott amiatt, hogy a politikus nem lépett vissza.

Paradox módon Csorbai most több szavazatot szerzett, mint tavaly: 1876 után most 3369-en támogatták.

A mohácsi eredményre egyébként szokatlanul sokáig kellett várni, a Nemzeti Választási Iroda adatai kilenc után egy óráig nem frissültek. Ez persze nem akadályozta meg a fideszes, hogy gratuláljanak párttársuknak a győzelemhez, Hoppál Péter például már 26 százalékos feldolgozottságnál győzelmet hirdetett.

Vasárnap nem csak Mohácson tartottak időközi önkormányzati választást. Beregdarócon a települést korábban vezető Pálinkás György lemondása miatt voksoltak, az ukrán határ mellett fekvő faluban a három független jelölt közül Tánczos Lászlót választották meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon a korábbi polgármester és képviselő halála miatt írtak ki időközi választást. Itt a fideszes Szepesi Tibor gyakorlatilag kiütötte egyetlen - munkáspárti - ellenfelét. Gánton, ha nem is ekkora fölénnyel, de szintén a fideszes jelölt - Krausz János - nyert.

Kengyelen - ahol méltatlanság miatt szüntették meg a sikkasztással meggyanúsított Nagy Szilárd mandátumát - a független Gál József lett az új polgármester. A Vas megyei Kemeneskápolnán döntetlen alakult ki a két jelölt között: Csekéné Hóbor Kornélia és Marton Janka is 48-48 voksot szerzett. Itt meg kell ismételni a választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint