szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A civiltörvényre hivatkozva érvénytelenítette a Tempus Közalapítvány az Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatát. A civil szervezet 72 ezer eurótól esett el a döntés miatt.

Visszavonta a pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA) nyertes pályázatának a támogatását a Tempus Közalapítvány, miután az EEA nem nyilatkozott arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősül-e – derült ki az EEA hétfői közleményéből.

Az alapítvány az uniós Erasmus+ program 2. partnerségi együttműködésre nyújtott be pályázatot még májusban, diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő társasjátékuknak kiadására pályáztak spanyol, olasz, angol és horvát nyelven, 72 ezer euró értékben.

Az EEA szerint augusztus 24-én a Tempus kapcsolattartója arról értesítette az alapítványt, hogy a pályázat elérte a támogatási ponthatárt, jogosulttá vált a támogatási szerződés megkötésére. Ennek azonban feltétele egy, a pályázati eljárás korábbi szakaszaiban még nem jelzett követelmény teljesítése:

nyilatkozni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény értelmében, hogy az Emberség Erejével Alapítvány külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.

Arra is felhívták az EEA figyelmét, hogy mivel a program leendő támogatási összegének mértéke miatt mindenképpen külföldi támogatottnak fog minősülni (hiszen uniós, azaz határon túlról érkező pénzről van szó) nyilatkozzon erről mielőbb, mert

ez a támogatási szerződés megkötésének feltétele a TKA kuratóriumának döntése szerint.

A pécsi alapítvány viszont az Európai Bíróság júniusi döntésére (Ami kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az uniós jogot) hivatkozva jelezte, hogy jogellenesnek tartja a nyilatkozat megkövetelését, és megtagadta a nyilatkozat aláírását.

Az EEA egyébként már 2017-ben csatlakozott azokhoz a civil szervezetekhez, amelyek a törvényt bojkottálták, vagyis nem regisztrálták magukat külföldről támogatott szervezetként.

Ezt követően viszont a Tempus jelezte, hogy mivel a jogszabály még érvényben van Magyarországon, így nem tekinthet el annak kérésétől. Mivel az EEA a továbbiakban sem nyilatkozott, így megvonták a nyertes projekt finanszírozását. Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy ilyen lépésre még nem volt példa velük szemben, vagyis pályázatukat még nem kaszálták el a civiltörvényre hivatkozva.

Mester azt is elmondta, az alapítványuk most levélben az Európai Bizottság több biztosához és az Erasmus+ program Végrehajtó Ügynökségének igazgatójához fordult, amiben felhívják az európai döntéshozók figyelmét arra, hogy Európai Uniós támogatások kiosztását olyan törvényre hivatkozva akadályozza a felelős szervezet, ami nem csak súlyosan sérti az európai alapértékeket, de már a nemzeti jogrend felett álló Európai Bíróság hatályon kívül is helyezte azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu FékNyúz: A megoldás

Marabu FékNyúz: A megoldás

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház