szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezekben elemzik a jogállamiság helyzetét a közösség 27 tagállamában.

Egy héttel elcsúsztathatja az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetét elemző országjelentések nyilvánosságra hozatalát – értesült a Népszava. A lap szerint hétfőn (ma) hoz döntést erről a testület.

A lap brüsszeli forrásai szerint azért publikálják később a riportokat, mert a hét második felében tartják azt a csúcstalálkozót, amelyet Charles Michel tanácsi elnök koronavírus fertőzöttsége miatt kellett elhalasztani, többen pedig attól tartanak, hogy a minden bizonnyal vitákat generáló dokumentumok elterelnék az állam és kormányfők figyelmét az eredeti napirendről: Törökországról és a migráció kezeléséről.

A Népszava szerint az országjelentések tartalmát egyébként többé-kevésbé már most is ismerik a kormányok. Forrásuk szerint Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már belenézhetett Magyarországra vonatkozó szövegbe. A riport a lap értesülése szerint kifejezetten kritikus lesz a magyar jogállamiságot illetően, szerintük egy kormánytag egyenesen „Sargentini-jelentés II.”-nek nevezte a dokumentumot, Judith Sargentini holland zöld párti EP-képviselő 2018-as beszámolójára utalva.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Vera Jourová a Spiegelnek adott interjúban arról beszélt: amit Orbán csinál még csak nem is illiberális. Szerinte félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Jó és rossz részei is vannak az EU új menekültügyi paktumának, de a magyarok továbbra sem akarnak nyílt társadalomban élni - mondta Orbán Viktor a Reutersnek. A miniszterelnök szerint Trump minden bizonnyal győzni fog, a Brexitért pedig leginkább az EU a felelős, a britek bátrak voltak a kilépéssel.

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Nem tudnak bejutni az SZFE épületébe a filmes képzésre járók

Nem tudnak bejutni az SZFE épületébe a filmes képzésre járók

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban