szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van olyan intézmény, ahol egy jelentkezőnek akár több évet is kell várnia, míg bejut.

A kormány idén január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre, korábban havonta frissítették az összesítést a szocialisportal.hu oldalon – közölte a Népszava.

A lap arról ír, hogy az utóbbi években gyors ütemben nőtt a várólista. Tavaly év végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, és 32 ezer név szerepelt a várólistán, míg 2018 áprilisában a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezren voltak a várakozók.

A lap emlékeztet, hogy az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter augusztus óta többször is írásban kért magyarázatot a nyilvános adatközlés megszüntetésére az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). Kérte a friss számokat is, de nem jutott közelebb az igazsághoz.

Rétvári Bence, a tárca államtitkára csak annyit közölt, hogy egy kiemelt uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését.

Az ellenzéki politikus most közérdekű adatigényléssel próbál meg információhoz jutni. Ungár Péter szerint a listákból egyértelműen kiderül, az utóbbi tíz évben az Orbán kabinet egyetlen új állami idősotthoni férőhelyet sem létesített, és ha ez így marad, az társadalmi tragédiához vezet.

A lap több önkormányzattól kért helyzetjelentést idősotthonaik kihasználtságáról és a várólistákról. A Fővárosi Önkormányzat 11 bentlakásos idősotthont működtet, a központokon kívül további 17 telephelyen. Az összesen 28 ellátóhelyből 21 Budapesten, 7 pedig vidéken található. Ezeken a helyeken összesen 3925 férőhely van. Valószínűleg a védekezéshez szükséges helyigény a magyarázat náluk is arra, hogy miért csak 86 százalékos kihasználtsággal működnek. A járvány ideje alatt nem csökkent az elhelyezésre várók száma,

évek óta a nyilvántartásban szereplő mostani 3072 körül alakul a várólista, az intézmény helyétől és állapotától függően 6 hónaptól akár több évig is várakoznak a jelentkezők, mire bejutnak.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény bentlakásos idősotthona 608 férőhellyel rendelkezik. Szántó Rita, a városi önkormányzat sajtófőnöke elmondta, hogy október 6-án 96 százalékos kihasználtsággal működtek, vannak ugyan üres ágyaik, de azokat ők is a kórházból visszatérők elkülönítésére tartalékolják, ezen felül most nincs szabad férőhelyük, ha lesz, azt azonnal feltöltik, mert 400 idős ember vár náluk elhelyezésre.

Nincs szabad hely az egri önkormányzat Idősek Berva-völgyi Otthonában sem – tájékoztatott Farkas Attila, a város szociális ügyekért felelős alpolgármestere. Az 50 férőhelyes intézménybe most 26-an szeretnének beköltözni – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket