szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az atya az intézményben nevelkedő fiatalok lelki gondozását végzi a 24.hu szerint. Korábban egy másik pap állította róla, hogy kispap korában viszonyt próbált meg kialakítani vele.

A pappal, bizonyos István atyával szembeni vádakat Kőhegyi Dániel fogalmazta meg, aki januárban a Facebook-oldalán azt írta, hogy elöljárója, Bábel Balázs érsek és több másik egyházi személy tudott az ügyéről, mégsem tettek megfelelő lépéseket az állítólagos elkövető ellen. Annak az ügynek a 444.hu próbált meg utánajárni: a cikk szerint Kőhegyi 18 éves kispap volt, amikor 2010-ben a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye egyik vezetőjeként István atya viszonyt próbált meg kialakítani vele. A lap szerint Kőhegyi levélben számolt be az általa zaklatásnak minősített közeledésről Bábel Balázsnak. Az érsekség annyit közölt, hogy az ügyet kivizsgálták, és „személyi következményei” lettek: István atya lemondott az általános helynöki tisztségéről, amivel lezártnak tekintették az ügyet.

A 24.hu újságírója ilyen előzmények után figyelt fel arra, hogy a kalocsai speciális gyerekotthon növendékeinek, 10 és 18 év közötti fiúknak a lelki gondozását a Kőhegyi Dániel által megvádolt István atya végzi. (A lap munkatársa eredetileg azért kezdett foglalkozni az intézménnyel, mert annak korábbi növendékei azt állították, hogy erőszakos nevelési módszereket is alkalmaztak velük szemben.)

A mostani cikkben a 24.hu-nak a gyerekotthon nevük elhallgatását kérő dolgozói arról beszéltek, hogy a fiatalok négyszemközt is találkoznak a pappal. Az újságíró megkereste az intézmény igazgatóját, aki sem telefonon, sem írásban nem válaszolt a kérdéseire.

Azután a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hivatalánál a főpásztori rangban álló Bábel Balázst kérdezte, egyebek mellett azt tudakolva, nem tartja-e visszásnak vagy összeférhetetlennek, hogy egy olyan pap, akivel kapcsolatban az érsekség sem cáfolta érdemben, hogy viszonyt kezdeményezett egy gondjaira bízott fiatallal, most speciális nevelésű igényű fiúgyermekekkel foglalkozik a plébánián. Bábel erre nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy Mészáros István 2009-ben kezdett dolgozni a gyerekotthonban, a visszahívását az intézmény nem kezdeményezte, panasz annak vezetőitől, pedagógusaitól nem érkezett rá.

Az újságíró későbbi, a Kőhegyi Dániel ügyében indult vizsgálat eredményére vonatkozó kérdései nyomán az érsek egyebek mellett azt írta: „Tájékoztatom arról, hogy az Ön által említett, mintegy 10 évvel ezelőtti vizsgálat nem állapított állami jogszabályokba ütköző cselekményt, pedofília nem történt.” Majd emlékeztetett, hogy a pap lemondott az egyházmegyei központban betöltött megbízatásáról.

A laptól Mészáros István is kapott kérdéseket, amelyek a Kőhegyivel való kapcsolatára és a gyerekotthonban nevelkedő fiatalokkal való találkozóira vonatkoztak. Válasz sokáig nem érkezett, felhívta azonban az újságírót az intézmény egy korábbi növendéke, illetve annak édesanyja, akik megvédték a papot.

A fiú közvetítésével István atya hajlandónak mutatkozott találkozni a lap munkatársával, a beszélgetés azonban végül meghiúsult. A pap telefonon azt közölte az újságíróval, hogy rendkívül egyoldalúnak és elfogultnak találta a kalocsai otthonban történtekről szóló tudósítását, ezért úgy döntött, mégsem akar találkozni. Később a pap a levélben feltett kérdésekre is nagyjából ugyanennyit válaszolt postai úton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát