szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2022-es kormányváltásért szeretne dolgozni, indokolta hosszú bejegyzésében. December végével távozik.

Csütörtökön beadta a lemondását Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. A politikus erről egy Facebook-bejegyzésben számolt be.

Ebben hosszasan ír arról, hogy a kormány mennyire igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki önkormányzatokat, és hogy a legfontosabb, hogy 2022-ben megtörténjen a kormányváltás, és emiatt távozik december 31 után:

De megingathatatlan meggyőződésem, hogy az ország, benne Budapest hosszú távú jövőjét a 2022-es kormányváltás szolgálja a leginkább, a következő időszakban pedig én ennek a célnak az elérésére akarom koncentrálni minden energiámat

- írta Dorosz. A hvg.hu azonban úgy tudja, hogy a háttérben Karácsony erőteljes föllépése van: nem tűnt föl senkinek, de november elején a főpolgármesteri hivatal szmsz-ének módosításával gyakorlatilag minden hatáskört elvont Dorosztól, és a főváros vezetői szerint nem mehetnek neki úgy a költségvetési tárgyalásoknak, hogy 5 főpolgármester-helyettes van.

Dorosz Dávid a tavalyi önkormányzati választások után még optimista volt, a hvg.hu közéleti podcastjében, a Fülkében arról beszélt, hogy szerinte a kormány nem fogja megbüntetni a fővárost:

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes a Fülkében: Orbán ért a matematikához

Nem fogja megbüntetni Budapestet, a fővárosi vezetést és annak lakóit a kormány - véli Dorosz Dávid. A főpolgármester-helyettessel új könyvéről és aktuálpolitikai kérdésekről is beszélgettünk a hvg.hu podcastjában.

A csütörtöki bejegyzésében viszont már azt írta, hogy

Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben.

Dorosz Dáviddal Karácsony Gergely főpolgármester régi szövetségese távozik, akivel annak idején együtt dolgoztak az LMP-ben, és együtt léptek át onnan a Párbeszédbe. A régi szövetséges miatt azonban többször is kényes helyzetbe került a főpolgármester, mint az a direkt36.hu Karácsony első évéről szóló írásából is kiderül. Eszerint Dorosz előbb saját irodát akart az általa felügyelt BKK központjában, majd igyekezett távol tartani magát a BKK belső konfliktusaitól, de más ügyek miatt is érték kritikák, és folyamatosan veszített befolyásából a városházán.

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat