szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a hazai 16-20 évesek ötöde külföldön tanulna tovább egy felmérés szerint.

Egyetemi vagy főiskolai diplomát szeretne a hazai tizenévesek nagy része – számolt be a Portfolio.hu a Corvinus Egyetem idei felmérésének eredményeiről, amit 16 és 20 év közötti középiskolások és szüleik körében végeztek.

Töretlen a felsőoktatás népszerűsége a fiatalok körében és bár a hazai képzések a legnépszerűbbek, a megkérdezettek nagyságrendileg ötöde azonban már külföldi intézményekben kezdené el az alapszakot. A külföldi képzés mellett a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás szól leginkább a diákok szerint.

A válaszadó diákok 90 százaléka azt mondta, ő maga választotta ki, hol tanuljon tovább, de kikérik a szülők, legfőképpen az édesanyjuk véleményét.

A felmérés szerint a szülők 68 százaléka biztatja arra a gyerekeit, hogy szerezzenek diplomát.

A kutatás megállapította azt is, hogy akik még nem döntötték el, hogy szeretnének-e továbbtanulni vagy nem felsőfokon folytatnák tanulmányaikat, azok 35 százaléka legszívesebben nyelvet tanulna illetve 19 százalékuk egyéb felsőfokú tanfolyamon venne részt.

A konkrét egyetemet a diákok főként az oktatás színvonala és az érdeklődési körüknek való megfelelés alapján választják ki, de a felmérés szerint már a továbbtanulók 74 százalékánál előtérbe kerül a megszerzett tudás hasznosíthatósága is, és a válaszadók 62 százalékának az is fontos, milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedés a diplomaszerzés után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika hvg360

Gloviczki Zoltán: Kemény átalakítás kéne az oktatásban, de én se nagyon merném megtenni

„Nagyon erős elitképzésünk van, középfokon és a felsőoktatásban is, a nagy átlag azonban rosszabb állapotban van, mint azt gondoljuk” – állítja Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, az Oktatási Hivatal korábbi elnöke. A vele készült interjút a HVG Rangsor – Diploma 2021 című most megjelenő kiadvány közölte.

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone