szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi korlátozó intézkedések maradnak fenn, ami azt jelenti, hogy nem szűnik meg az idősek vásárlási sávja és nem térnek át digitális oktatásra az általános iskolákban.

A Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy milyen döntéseket hoztak az operatív törzs hétfő hajnali ülésén. Azt mondta, a szakemberekkel folytatott konzultáción egyöntetűen az volt a vélemény, hogy a szigorú intézkedéseket fenn kell tartani.

A tudósok, járványügyi szakemberek ugyanis azt mondták,

szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk.

Ennek értelmében a jelenleg érvényes kijárási tilalom és szabályok január 11-ig érvényben maradnak, ami azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 között csak meghatározott esetben lehet az utcán tartózkodni.

Arról, hogy a szentestére lesz-e kivételes szabály, december 21-én döntenek. Azt viszont már most közölte, szilveszterre nem lesz kivétel.

Szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani. Egy jó utcabálért vagy buliért nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért hónapokig együtt dolgoztunk

– mondta Orbán.

Ezek a jelenlegi szabályok:

Kijárási tilalom este 8-tól reggel 5-ig, csak munkavégzés, munkából hazajárás, kutyasétáltatás, vagy egyéb rendkívüli indokkal lehet az utcán lenni.

Tilos a gyülekezés és bármilyen rendezvény.

Az éttermek, kávézók zárva, helyben fogyasztás nincs, elvitelre/házhoz szállításra lehet kérni ételt. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

A nyugdíjasoknak külön idősávjuk van, hétköznap 9–11, hétvégén 8–10 között csak ők lehetnek az élelmiszertboltokban, drogériákban, patikákban, amúgy a teljes nyitvatartási idő alatt vásárolhatnak.

Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

A szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.

Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10 fő lehet.

Temetésre csak 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, de lakodalmat nem tarthatnak.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják.

Szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet lehet végezni.

A szabadidős létesítményeket bezárják – múzeumokat, színházakat, edzőtermeket, mozikat, állatkerteket is.

A középiskolák a 8. osztály fölött, illetve a felsőoktatás – néhány kivételes helyzettől eltekintve – átállt a digitális oktatásra.

A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára.

Mindez azt jelenti, hogy az idősek vásárlási idősávját nem gondolták át – noha ezt hétvégén felvetette a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete azzal együtt, hogy az üzletekben lévők számát kellene inkább korlátozni –, illetve a bevásárlóközpontok nyitvatartását sem korlátozták. Müller Cecília országos tiszti főorvos vasárnap azt mondta, nem jó irány, hogy zsúfolva vannak a bevásárlóközpontok.

Orbán Viktor szerint a megoldás most a vakcina, ami már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, "mindannyian jelentkezhetünk, ha be akarjuk magunkat oltatni. Azon dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához, mindenkivel tárgyalunk, se politikát, se egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem vesszük figyelembe, csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához."

A miniszterelnök azt mondta, addig is be kell tartani a járványügyi szabályokat és közös erővel meg kell fékezni a vírust. "Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít."

Orbán a videóban beszélt arról is, a koronavírussal továbbra is harcban állunk, nemcsak mi, hanem egész Európa, és "mind az ápolóknak, mind az orvosainknak és a pedagógusainknak köszönettel tartozunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont