szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eszközbeszerzésről a miniszterelnök oldalán bemutatott videóból derültek ki részletek. Az egyik nem volt igaz.

Elutasította a Pest Megyeri Rendőr-főkapitányság, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére nyomozást indítson egy látványosan túlárazott maszkvarró gép ügyében – írt a 444.hu.

Az eszköz elsőként tavaly áprilisban tűnt fel Orbán Viktor miniszterelnök egyik videójában, amelyet a sátoraljaújhelyi börtönben készítettek. Itt lett ugyanis beüzemelve a maszkvarró. A kisfilmben az hangzott el, hogy a gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani, ez azonban nem volt igaz: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) írásbeli válaszában már azt közölte, hogy a gép valójában kevesebb maszkot gyárt, és az időarányos több mint ötmillióhoz képest még csak 890 ezret készített.

A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020 tavaszán 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett. Miközben két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó árajánlatot kapott.

Az egyik érintett megkereste Hadházy Ákost, hogy a 20 milliós eszközbeszerzés lehetőségéről meséljen neki. Egy másik cégtulajdonos pedig az RTL Klub Híradónak számolt be róla, hogy 50 millió forintért tudott volna behozni az országba egy olyan maszkvarró gépet, amellyel havonta 2 millió arcmaszk készíthető.

Az ügyben az időközben történt fejlemények miatt Hadháyzék feljelentéssel éltek – ezt utasították most el, méghozzá a következő indoklással: “a világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult”. A rendőrség által küldött válasz teljes egészében alább olvasható:

A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Hadházy ezután egy feljelentés-kiegészítést csatolt az eredeti feljelentéshez. Kiderült ugyanis, hogy a kiskunhalasi börtönbe két másik, ráadásul nagyobb kapacitásra alkalmas maszkvarró került, de ezeket már jóval kevesebbért, darabonként 23 millió forintért vásárolták. A rendőrség viszont ezek láttán sem kezdett nyomozásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó