szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmerült, hogy a kínai vakcinák Magyarországra érkezése nem sértheti-e az EU-s megállapodást a közös beszerzésről, de az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete most megírta, hogy nincs erről szó. Csak azzal a hat céggel nem tárgyalhatnak az uniós tagállamok külön-külön, amelyekkel az Európai Bizottság tárgyal a közös vakcinabeszerzésről, más vállalatok vakcináit megvehetik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem tiltják az EU-s szabályok, hogy a magyar kormány rendeljen a kínai Sinopharm koronavírus-vakcinájából – ez olvasható ki az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtónyilatkozatából.

Az uniós tagállamok ugyanis abban állapodtak meg, hogy a közös EU-s vakcinabeszerzésről az Európai Bizottság tárgyal hat gyártóval - AstraZeneca, Sanofi–GSK, Janssen, BioNtech–Pfizer, CureVac és Moderna -, és ezzel a hat céggel egyik ország sem tárgyalhat külön.

Azonban semmi nem tiltja, hogy egy tagállam külön tárgyaljon olyan vakcinagyártókkal, amelyekre nem terjed ki a közös beszerzési program, és adott esetben saját hatáskörben – és saját felelősségére – adjon ki ideiglenes, vészhelyzeti engedélyt egy ilyen oltóanyag alkalmazására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtökön mondta el: „gyakorlatilag megállapodtunk” a kínai Sinopharm-vakcina érkezéséről, erről egy határozat azóta a Magyara Közlönyben is megjelent.

A kormány részéről gyakori kritika, hogy az uniós szabályok miatt halad lassan az oltás. Erről azt írták a sajtónyilatkozatban: a közösen beszerzett oltóanyagokat azután vetik be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a vakcinák biztonságosságának, hatásosságának és minőségének tudományos értékelése alapján a forgalombahozatali engedély megadását javasolja, ahogyan ez a BioNTech–Pfizer, valamint a Moderna oltóanyagaival már meg is történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Tech

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Eddig körülbelül 20 millió embert oltottak be a világon a kínai Sinopharm oltóanyagával, amelyből Gulyás Gergely bejelentése szerint 1 millió dózis Magyarországra is érkezhet. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető. Egy dolog biztos: az OGYÉI engedélye nélkül semmilyen formában nem kerülhet forgalomba Magyarországon.

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András