szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 2019–2020-as tanévben 82 684-ből mindössze 12-en vétettek a szabályok ellen.

Az utóbbi öt évben átlagosan 10 fő körül volt azoknak a nyelvvizsgázóknak a száma, akik felfüggesztéssel járó vizsgacsalás miatt kerültek a rendszerbe – írta az Eduline, a HVG oktatási szakportálja az Oktatási Hivatal közhiteles nyelvvizsga-nyilvántartásából kikért adatok alapján.

Míg a 2014–2015-ös évben 8-an, egy évvel később 12-en, a 2016–2017-es évben pedig 6 esetben jelentettek be olyan súlyú szabálytalanságot, vizsgacsalást, amely az adott nyelvvizsga felfüggesztését vonta maga után.

A tavalyi évben 12 csalás történt a nyelvvizsgákon, többsége angolból középfokon történt.

A nyelvvizsgacsalások száma, az összes vizsgázószámhoz képest nézve nagyon alacsonynak mondható.

Bár tavaly rekordkevesen vizsgáztak (összesen 82 684-en) a 12 vizsgacsalás még így is elhanyagolható arány.

Az Eduline megnézte, hogy valóban ennyien csalnak-e a vizsgákon. A nyáron bevezetett online nyelvvizsgarendszer sokáig azt a visszahangot keltette a vizsgázók és a laikusok körében, hogy az otthoni vizsgán extrakönnyű csalni, hiszen "senki sem látja". Ez azonban nincs így a portál szerint, az otthoni online vizsgákra még szigorúbb óvintézkedések vonatkoznak, a szabályozás ebben nagyon részletes és következetes.

Két kamera is kötelezően rögzíti a vizsgázó tevékenységét és környezetét, hangfelvétellel együtt. A rendszer rögzíti az egérmozgást, a billentyűzet használatát és a vizsga teljes ideje alatt élő operátor követi figyelemmel a vizsgázókat. Ha probléma merül fel valakinél, másik kolléga veszi át a feladatot. Így a hagyományos, tantermi vizsgáknál is nehezebb az otthoni vizsgán csalással próbálkozni.

Ennél valamivel nyilván többen próbálkoznak. Az az igazság, hogy nem minden esetben jutnak el a csalások az Oktatási Hivatalhoz. A szabály az, hogy amikor vizsgacsalást tapasztalunk, akkor azt le kell jelenteni, ilyenkor a vizsgázó az OH „feketelistájára” kerül és a jövőben a többi központ is figyel rá, ha ismét vizsgázni megy"

– mondta el Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International hazai központjának vezetője.

A vizsgaközpont vezetője elmondta, hogy főként a már egyetemet befejezett, fiatal felnőttek (jobbára 30-as, 40-es korosztály) körében van jelen a csalás. A szakember szerint a legtipikusabb csalási forma a bérvizsgázás. Ez viszont komoly szervezést, felkészültséget igényel, nem beszélve mindennek az anyagi vonzatáról.

"Egy bérvizsgának nagyon borsos ára van, hiszen komoly következményei lehetnek annak, ha valakit tetten érnek egy hamis igazolvánnyal. A vizsgaközpontok azonban, ilyen esetekben tudják, kiknek kell a személyazonosságát kétszer is megnézni" – állítja Rozgonyi Zoltán.

További részleteket az Eduline cikkében olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél