szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két politikus viszonya a 24.hu szerint azért romlott meg, mert Németh Szilárd továbbra is főnökként próbálta irányítani a kerület ügyeit, Borbély Lénárd polgármester ezt egyre kevésbé fogadta el.

Szakított egymással Csepel két vezető fideszes politikusa – értesült a 24.hu több forrásból. Németh Szilárd Fidesz-alelnök és Borbély Lénárd polgármester több mint másfél évtizedig közösen irányította a csepeli Fideszt, majd 2010-től az önkormányzatot is együtt vezették: Németh polgármestersége idején Borbély volt a helyettese, 2014-ben pedig, amikor előbbi a parlamentet választotta, utóbbi maradt Csepelen, polgármesterként.

Egy ideje azonban vége szakadt a csapatmunkának: a 24.hu-nak több, a helyi ügyeket jól ismerő forrás megerősítette, hogy Németh Szilárd olyannyira eltávolodott korábbi csepeli csapatától, hogy mára lényegében megszűnt a kommunikáció a két oldal között.

A portál önkormányzathoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a két politikus kapcsolata azért romlott meg, mert Németh Szilárd továbbra is „főnökként” próbálta irányítani a kerület ügyeit, Borbély viszont egyre kevésbé fogadta el az utasításokat.

A feszültséget többek között az váltotta ki, hogy tavaly decemberben Németh Szilárd hatalmas sportingatlan-portfóliót hozott létre maga körül, a kerületvezetést pedig voltaképpen kizárta az irányítása alatt futó ingatlanügyekből.

A Németh Szilárd által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) 2020. december elején szerezte meg a kerület 12 ezres befogadóképességű futballstadionját, valamint két vízitelepet a tíz leggazdagabb magyar közé tartozó Jellinek Dániel Indotek Csoportjától. A portál szerint Németh Szilárd azzal reklámozta a stadion megszerzését, hogy a csepelieknek hozta vissza magánkézből a létesítményeket, ám az önkormányzat nem is tudott a készülődő akcióról.

Borbély a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy az alapítvány nem válaszol az önkormányzat által elküldött kérdésekre, így egyelőre fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sportteleppel és a stadionnal.

Történt ez azután, hogy a KIMBA épp csak befejezte a csepeli birkózócsarnok építését, az akadémiai sportolók elhelyezésére szolgáló kollégium megépítése viszont még el sem kezdődött, hiszen azt megtorpedózta az önkormányzat. Borbély Lénárd be is jelentette, hogy nem járul hozzá a szükséges, Kis-Duna melletti telek eladásához, és a kollégium megépítéséhez sem, hiszen a kollégium helyszínét úgy kell megválasztani, hogy az összhangban legyen a csepeliek akaratával. Ez is táplálta a két politikus közötti feszültséget.

Az önkormányzati lapban a polgármester egy iskolafelújítási ügyben is Németh Szilárd szerepét firtatta. A kormány 2017 decemberében 5 milliárd forintot adott a csepeli önkormányzatnak a Jedlik Ányos Gimnázium felújítására a Fidesz alelnökének közbenjárása után. A diákokat két éve ki is költöztették az épületből, csakhogy az elmúlt három év nem volt elég ahhoz, hogy a munkák elkezdődjenek, mivel állami támogatás nem fedezi az elkészült tervekhez szükséges építési költségeket.

Németh Szilárd egyébként semmilyen, Csepelhez kötődő hivatalos funkciót nem tölt be. A 2014-es és a 2018-as egyéni országgyűlési képviselői választást is elvesztette a körzetben. A csepeli Fideszben úgy tudják, hogy Németh jövő tavasszal újra megpróbálkozik a mandátumszerzéssel. A lap kereste mindkét politikust, hogy reagáljanak a feszült viszonyukról szóló információkra, de nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Németh Szilárd toborzott az Operatív törzs sajtótájékoztatóján

Fél éves kiképzés és bruttó 161 ezer forint illetmény vár azokra, akik jelentkeznek most speciális önkéntes tartalékos szolgálatra. Ígéretesek az oltóanyag-kísérletek és változnak a beutazásokkal kapcsolatos feltételek is. Ez hangzott el az Operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép