Tetszett a cikk?

Lemosható festékkel felfújt üzenetekben hívta fel a figyelmet a budapesti közvécék hiányára és állapotára A Város Mindenkié Csoport három aktivistája még tavaly novemberben. Nemrég rongálás bűncselekményével gyanúsították meg őket.

A közvécék állapotára, de leginkább azok teljes hiányára akarta felhívni az emberek figyelmét A Város Mindenkié csoport. A civil szervezet már hosszú évek óta próbálja felhívni a figyelmet a közvécék hiányára, mindhiába. A csoport ezért tavaly novemberben lemosható festékkel festett aszfaltra különféle üzeneteket Budapest több pontjára, így akarták felhívni az emberek figyelmét a problémára. A festésnek azonban egy lakossági bejelentés véget vetett, a rendőrség rajtakapta őket. Akkor úgy tűnt, hogy az akciót valamilyen szabálysértési eljárással bünteti a hatóság, de idén januárban a három aktivistát gyanúsítottként idézték be a rendőrségre, kétszázezer forintos kárt okozó rongálással gyanúsítják őket.

©

Az aktivisták védelmét ellátó ügyvéd, dr. Tran Dániel szerint érthetetlen, hogy egy állagsérelmet nem okozó figyelemfelhívó akcióra miért egy büntetőeljárás a válasza a hatóságnak. “Ez az akció álláspontunk szerint a politikai véleménynyilvánítás szabadságába tartozik. Nemhogy nem veszélyes a társadalomra, épp ellenkezőleg: hasznos, hiszen egy közérdekre hívta fel a figyelmet” – magyarázta az ügyvéd. Tran lapunknak elmondta: A Város Mindenkié csoport már legalább tíz éve próbálja elérni, hogy az illetékesek tegyenek valamit a közvécék érdekében, de mivel sorozatosan falakba ütköztek, ezért így akarták felhívni a figyelmet egy közügyre. “Ezek nem öncélú graffitik és kárt sem okoztak” – mondta az ügyvéd, hozzátéve: míg Budapesten nagyjából kilencven darab közvécé van, addig például Varsóban négyszáz, ráadásul néhány éve az ombudsman is úgy foglalt állást, hogy szükséges és elvárható lenne a közvécék számának növelése és a tisztán tartásuk."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök

Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök