szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már cseh vírusvariáns is van a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A brit mutáns terjedése okozhatja a koronavírus-fertőzöttek számának magyarországi növekedését – közölte a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában. Úgy fogalmazott:

van már brit, dél-afrikai, brazíliai, második brit, cseh – ez a vírus olyan mértékben változik, hogy folyamatosan fedeznek fel új mutánsokat.

A szakember szerint a vírus újabb változatai ráadásul különböző tüneteket is okoznak.

Hasonlóan nyilatkozott Szlávik az ATV-nek is. Mint a Start című műsorban elmondta, a brit mutáns ellen valószínűleg védenek a vakcinák. A hatékonyságuk ugyan csökkenhet, de a súlyos fertőzéstől vagy a kórházba kerüléstől még így is képesek megvédeni.

Ismét védelmébe vette a kínai vakcinát is. Azt mondta, hogy azzal kapcsolatban valóban hiányoznak azok a közlemények, amelyek például a Szputnyiknál is megvannak, de ez vészhelyzetben előfordul. Jelezte: bízik abban, hogy nemcsak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai zajlanak majd le az oltóanyaggal kapcsolatban, hanem előkerülnek olyan dokumentumok is, amelyek kimondják, hogy a vakcina jó. Az emberek ugyanis csak akkor fognak bízni benne. Úgy vélte, valószínűleg megvannak ezek a papírok, ha ugyanis nem lennének, nem oltottak volna be a vakcinával 30 millió embert.

Hozzátette azt is, hogy ő maga egyáltalán nem fél az olyan hagyományosan működő vakcináktól, mint amilyen a kínai is. Ugyanezzel a technológiával készül például az influenza elleni védőoltás, amit sokan beadatnak maguknak.

A nyitás lehetőségéről szólva Szlávik azt mondta,

még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, elindult-e esetleg egy harmadik hullám. Addig viszont fent kell tartani a jelenlegi korlátozásokat.

Erre a kérdésre az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján megadta a választ. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy

elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely jelenleg emelkedő szakaszban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról