szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

Az ARC plakátkiállítás szervezői védőruhára ragasztható portrékat csináltak volna a Dél-pesti Centrumkórház orvosairól, hogy láthassák a betegek, ki kezeli őket, de információink szerint a fotózás előtt egy nappal indoklás nélkül visszamondták az egészet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Olasz és izraeli példa alapján találta ki az ARC csapata, hogy itthon is segítenek jobbá tenni a koronavírussal kezelt betegek életét azzal, hogy lefotózzák a Dél-pesti Centrumkórház orvosait, akik a képet felragaszthatnák a ruhájukra. Így nagyjából egy év után nemcsak védőruhába bújt embereket láthatnának a betegek, hanem valódi arcokat. Úgy, mint az alábbi képen:

Doctors in an Israeli ��������hospital are wearing a photo of themselves so that patients will know who's treating them. Beautiful idea...❣️❣️❣️

Közzétette: The Truth – 2020. április 4., szombat

Az "Arccal a koronavírus ellen, a gyógyulásért" névre hallgató projekt egy ideig az orvosok támogatásával gond nélkül zajlott, szerdán meg is történt volna a fotózás, majd nem sokkal előtte Bakos Gábor képzőművésznek, az ARC egyik alapítójának hirtelen szóltak: mégsem jöhet össze.

Bakos érdemi hivatalos indoklást nem kapott, de egy ott dolgozó forrása elárulta, hogy bár nagyon jó az ötlet, az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós személyesen hívta fel a kórház főorvosát, és megtiltotta, hogy képeket ragasszanak magukra a dolgozók.

Kásler Miklós
©

“Azt tudom, hogy azt mondta, ez a projekt nem valósulhat meg, és megtiltotta a fotózást is. December óta szervezzük a projektet, amit Dr. Szlávik János is támogatott hetekkel ezelőtt, e-mailem is van róla” – mondta a hvg.hu-nak Bakos. Elmondása szerint a kórház dolgozói sem értik, mi történik, mert nem részletezték a döntés okait.

Bakos saját bevallása szerint nem tud mást elképzelni, mint hogy a hazai közélettel mindig kritikus, általuk szervezett ARC plakátkiállítás lehetett a probléma a projekt engedélyezésénél, de ezt az elméletet se ő, se a hvg.hu nem tudta megerősíttetni: kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Bakos elmondta, hogy ha az ő személyük a baj, akkor szívesen odaadják másnak: “El se kell lopni, csinálják meg! Mi csak meg akartuk szervezni, mert Magyarországon se fedezet, se idő nincs arra, hogy a Covid-osztályokon kinyomtassák ezeket. Az első adag ragacs már el is készült, amit próbaképp adtunk volna oda.”

Frissítés: Megkeresésünkre a Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs vezetője azt írta, Kásler Miklós nem beszélt Szlávik János főorvossal, az ilyen jellegű kéréseknek "a koronavírus járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátása okán" nem tudnak eleget tenni.

Fodor Attila azt írta, a szervezők sem a kórház vezetőségét, sem a kommunikációs osztályt ezzel a kezdeményezésükkel kapcsolatban hivatalosan nem keresték meg. Bakos Gábor utóbbit megerősítette a hvg.hu-nak: azt mondta, ő Szlávik Jánossal beszélt erről, aki nem jelezte, hogy ezzel további teendő lenne. A fotózás úgy is a tárca tudomására juthatott egyébként, hogy egy tévéstáb kért engedélyt forgatása az akcióról.

Képünk illusztráció
©

Izraelben már április óta használják a módszert a Covid-osztályokon a frontvonalban dolgozók, mivel elmondásuk szerint a betegek sokszor megijedtek a szkafanderhez hasonló védőruhát hordó orvosok látványától, ráadásul azt sem tudták, ki kezeli őket, de Olaszországban is kipróbálták már a betegek életét jobbá tévő ötletet.

(Kiemelt fotó: Instagram / Robertino Rodriguez)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen