szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A harmadik hullám vírusmutánsai gyorsan terjednek a középkorúak és a fiatalok között, és súlyos tüdőgyulladást okozhatnak – figyelmeztet Merkely Béla.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, és az egészségügy már érzi is ennek hatásait – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban. Merkely szerint a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

A szakember szerint ennek azok az új vírusmutációk is az okai lehetnek, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között "talán még jobban terjednek", gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva. Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: "azért van még tartalék", majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók nagyobb biztonságban vannak az oltásnak köszönhetően, és a munkaképességük magasabb.

Merkely várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Azt pedig szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, csak fogadják el az elsőt.

A rektor szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll. Mint fogalmazott:

Előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg.

Bízik abban – tette hozzá –, hogy ebben az évben "teljes mértékben letudjuk a járványt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedő Iván Tech

„Az a legjobb oltás, amelyik a vállamban van“

A védettséget mutató antitestek százszoros mennyiségben vannak jelen a beoltottak szervezetében ahhoz képest, amit pusztán a betegségen való átesés okoz - hangzott el a szegedi kutatók által működtetett facebookos tájékoztató csatorna péntek esti műsorában, amelyben a kutatók arra buzdítottak mindenkit, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt