szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ebben az évben még egy napon sem jelentettek annyi koronavírusos elhunytat, mint most. A kórházban kezelt és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma egy hét alatt a másfélszeresére nőtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

136 fővel nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma, 15 324-re – olvasható a járványügyi tájékoztató honlapon. Ennyire sok áldozata egy nap alatt utoljára 2020. december 29-én volt a járványnak.

A kórházban lévők száma február eleje óta szinte folyamatosan nő, most 296 fővel nőtt, 6367-re. Utoljára ennél többen 2020. december 23-án voltak kórházban, a második hullám enyhülésekor. Lélegeztetőgépen 622-en vannak, 41-gyel többen, mint egy napja. Ha az egy héttel korábbihoz viszonyítunk, azt látjuk: kórházban 2014-gyel, lélegeztetőgépen 215-tel többen vannak, mint akkor, vagyis egy hét alatt másfélszeresére nőtt mindkét szám. Ebben nincsenek benne azok, akik koronavírus-gyanúval vannak kórházban, de még nem lett pozitív tesztjük.

Eközben 4211 új fertőzöttet regisztráltak, ez azt jelenti, hogy az újonnan elvégzett 25 723 teszt 16,4 százaléka lett pozitív. Mivel az adatszolgáltatásban nagy a héten belüli hullámzás, ezt az egy héttel korábbival érdemes összevetni: múlt szerdán 2855 új fertőzött került be a statisztikába. Olyan utoljára február 16-án volt, hogy kevesebb fertőzöttet találtak, mint az előző hét azonos napján.

Gyógyultnak 2013 embert nyilvánítottak, összesen már 326 215 főt, így az aktív esetszám 2062 fővel nőtt, 98 361-re. Ennél magasabb utoljára január 27-én volt.

Kedden 36 360 embert oltottak be, velük együtt már 758 037-en kaptak oltást, a második oltást pedig tegnap mindössze 521, összesen 253 368 embernek adták be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy százhalombattai család mind a négy tagja meghalt koronavírus-fertőzés miatt

Egy százhalombattai család mind a négy tagja meghalt koronavírus-fertőzés miatt

24.hu: Csalást gyanít a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzés egyik nagy nyertesének könyvvizsgálója

24.hu: Csalást gyanít a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzés egyik nagy nyertesének könyvvizsgálója

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”