szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országos tiszti főorvos lényegében Kásler Miklósra is rácáfolt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, rendkívül leterhelt az egészségügy.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A jelenleg érvényben lévő korlátozásokat április 8-ig meghosszabbította a kormány

– jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Kiss ezután a hétvége adatait ismertette: 1898 intézkedés történt a maszkviselési szabályok, 1481 a kijárási korlátozások megsértése miatt, az üzletekre és vendéglátó intézményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt pedig bezártak egy üzletet. 17 292 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén, jelenleg 55 111-en vannak karanténban.

A brit vírusmutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi

– vette át a szót Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szerint továbbra is rosszak a járványügyi adatok. A számokat ismertetve elmondta: 7263 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon, és 189 beteg vesztette életét. Jelenleg 12 291-en vannak kórházban, egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. 

A brit mutáns miatt a betegség lezajlása is súlyosabb – mondta Müller. Rendkívül leterheltek az egészségügyi intézmények és az intenzív osztályok – tette hozzá. Az országos tiszti főorvos ezzel rácáfolt Kásler Miklósra, az emberi erőforrások miniszterére. Vasárnap Bayer Zsolt műsorában Kásler magabiztosan állította: az egészségügy meg sem rendült.

A tiszti főorvos szerint soha nem volt még ekkora az emberek egyéni felelőssége. Akinek enyhék a tünetei, azok is súlyosan megbetegíthetnek másokat, arra vonatkozóan pedig nincs adat, hogy a beoltottak milyen mértékben képesek átadni a vírust.

Az elhunytak között minden nap vannak fiatalok is

– folytatta Müller, aki újságírói kérdésre válaszolva azt is kijelentette. senki sincsen biztonságban, és aki úgy gondolja, hogy védett, az téved. Arra kérte ezért a már beoltott időseket is, hogy vigyázzanak a fiatalokra. A fiatalokat pedig arra figyelmeztette, életveszélyes, hogy maszk nélkül lógnak együtt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a favipiravir vírusellenes gyógyszer segíthet elkerülni a súlyos betegséget, ezért akinek felírják, az kövesse fegyelmezetten az orvosi utasításokat.

A szennyvizekből 100 százalékban a brit vírusmutáns örökítőanyagát mutatták ki a tiszti főorvos szerint. Országos szinten stagnál ennek koncentrációja, de emelkedik az alábbi helyeken:

  • Salgótarján,
  • Szeged,
  • Székesfehérvár,
  • Zalaegerszeg és
  • Budapest aglomerációja.

Az oltások rendben zajlanak, a pedagógusoknak éjfélig kell regisztrálnia – mondta Müller. A várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltása is folytatódik, őket is regisztrációra kéri. Ezután konzultálljanak orvosukkal az esetleges egészségi problémáikról, majd ha időpontot kapnak oltásra, akkor vigyenek magukkal igazolást arról, hogy valóban jogosultak megkapni azt. Eddig egyébként 1 920 347-en kaptak védőoltást Müller szerint, így az átoltottság már közel húszszázalékos.

A hvg.hu a sajtótájékoztatót megelőzően ezekkel a kérdésekkel fordult – hiába – az operatív törzshöz: Milyen oltóanyaggal tervezik beoltani a tanárokat, pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat? Mit üzennek annak a pedagógusnak, aki attól tart, hogy az iskolák újranyitásáig nem alakul ki szervezetében a védettség?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

Trükközve már húsvét hétvégére is kínálnak szállást a Balatonnál

Ha bármilyen munkáltatói igazolással érkezünk, akkor az egész családot várják a hosszú hétvégére – mondták munkatársunknak balatoni szállásadók, akik egyszerű turistákat a jogszabály értelmében nem fogadhatnak. Az igazi, legális szezonkezdést azért a legtöbben inkább a pünkösdi hétvégére lövik be, miközben a kisebb szálláshelyek hiába várják, hogy kárpótlást kapjanak a kiesett foglalásokért.