szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szabadságharcban megakadályozta az oroszok által összeszedett magyarok deportálását a Szovjetunióba. 84 éves korában hunyt el.

84 éves korában múlt hétfőn elhunyt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos – tájékoztatta a család az MTI-t.

Rácz Sándor István 1936. augusztus 3-án született Karcagon. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején társaival vagoneltereléssel meggátolták az oroszok által összeszedett magyarok deportálását a Szovjetunióba, ezzel több száz ember életét megmentve.

©

A megtorlásokkor 12 év letöltendő büntetésre ítélték, ebből hat évet leült, majd 1963-ban amnesztiával szabadult.

1988-ban ő alapította meg Budapest első MDF-es szervezetét, majd az MDF országos választmányának elnöke volt, ebben a tisztségében kérte Antall Józsefet, hogy legyen Magyarország miniszterelnöke.

Rácz Sándor István előkészítője volt a rendszerváltásnak, részt vett a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének létrehozásában is.

1990–1995 között az 56-os Magyarok Világszövetségének ügyvezető elnöke volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!