szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kínai, pakisztáni, jordániai és egyiptomi fiatalokat vett őrizetbe a rendőrség. Volt, akit az ágyából szedtek ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói négy külföldi fiatalra csaptak le, akik a gyanú szerint egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait szerezték meg, azokkal pedig több száz csúcskategóriás okosórát és mobiltelefont rendeltek.

A nyomozás február elején kezdődött az ügyben, akkor, amikor az egyik nagy elektronikai webáruházon keresztül két nap alatt 300 rendelést adtak le. A rendelés nagy része nem teljesült, mert a bankkártyák limitje vagy túl alacsonyra volt állítva, vagy nem volt rajtuk elég fedezet. Néhány esetben azonban sikerrel jártak az elkövetők, a terméket pedig futárszolgálattal kapták meg.

A BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője, Farkas Péter szerint nem mindennapi bűncselekményről van szó, és az elkövetők sem azok: hetekbe telt, mire az első két tettest azonosították, és további napokat emésztett fel, mire kiderítették, hogy hol laknak. Az első két gyanúsítottat április utolsó hetében fogták el, majd két társukat is megtalálták.

A gyanúsítottakról azt mondta: valamennyien külföldiek, büntetlen előéletűek és Magyarországon tanulnak, jellemzően idegenforgalmat és informatikát. Az ügyben hét helyszínen, köztük kollégiumi szobában is tartottak kutatást, annak során 2,5 millió forintnyi készpénzt találtak amerikai dollárban, egyiptomi fontban és forintban.

A megrendelt áruk közül csupán 11-et fizettek ki, de így is több mint 4 millió forintos kárt okoztak. A police.hu szerint a több száz tranzakcióval akár 150 millió forintos kárt is okozhattak volna az elkövetők.

Az ügyben egy 19 éves kínai, egy 26 éves pakisztáni, egy 21 éves jordániai és egy szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfit hallgattak ki gyanúsítottként, különösen nagy kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás kísérlete miatt.

Az ügyben ketten vannak letartóztatásban, ketten szabadlábon védekezhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!