szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint a kamuhírt egy álprofilra írták a Facebookon, de így is be tudták azonosítani az elkövetőt, akit rémhírterjesztéssel gyanúsítanak.

„A falu egyik fele nevetett, a másik annyira nem” – mondta a hvg.hu-nak Rozsály polgármestere, Sztolyka Zoltán azok után, hogy egy férfi elterjesztette, a faluban mindenki meghalt az oltás után.

Az álhír olyan gyorsan elterjedt és olyan sokan keresték az önkormányzatot, hogy a polgármesternek közleményt is ki kellett adnia.

Természetesen nem igaz, élünk. Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk

– írta még május 2-án a település Facebook-oldalára.

Természetesen nem igaz, élünk :) Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk. - Sztolyka Zoltán polgármester.

Közzétette: Rozsály – 2021. május 2., vasárnap

Az álhírt a rendőrség közlése szerint egy nagykanizsai férfi, B. Zoltán terjesztette egy álprofillal. A rendőrök hamar beazonosították és házkutatást tartottak nála, az elektronikus eszközeit lefoglalták és rémhírterjesztés gyanújával őrizetbe vették. Kiderült, csak az volt a célja, hogy posztja minél nagyobb figyelmet kapjon. A férfit rémhírterjesztés miatt őrizetbe vették.

‼Igen gyorsan elterjedt az a hír, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt miután beoltatta magát. A...

Közzétette: Magyar Rendőrség – 2021. május 13., csütörtök

A polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, a férfit nem ismerik, de örül annak, hogy a rendőrség tényleg nyomozott az ügyben. A falu lakóinak egy része komolyan felháborodott a rémhír miatt, de mára megnyugodtak a kedélyek.

„Nem örültek, hogy vannak olyan buta emberek, akik ilyeneket írnak. Van itt baj elég, nemhogy még ilyen hülyeségeket elővegyenek az emberek” – tette hozzá a polgármester. Az oltás egyébként jól halad a 800 fős településen. A szkeptikusokat is igyekeznek meggyőzni, bár nekik ez az álhír "nem tett valami jót."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!