szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfit rémhírterjesztés miatt őrizetbe vették. Az eset akkora hullámokat vert, hogy a település polgármesterének közleményben kellett cáfolnia azt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) büntetőeljárást rendelt el egy nagykanizsai férfi ellen rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt – kezdte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki, nagyon rövid tájékoztatóján.

Mint mondta, az eljárás alá vont férfi az interneten, egy közösségi oldalon közzétett egy bejegyzést,

melyben tényként állította, hogy egy Nyíregyháza melletti faluban mindenki elhunyt a védőoltás beadása után.

Kiss Róbert szerint a bejegyzés rendkívül gyorsan terjedt, többen is megkeresték az önkormányzatot. A település polgármestere végül közleményben cáfolta a hamis állítást.

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy a történetet a férfi saját maga találta ki, hogy minél nagyobb figyelmet érjen el – mondta Kiss Róbert, aki szerint a hasonló bejegyzések közzététele alkalmas a járvány elleni védekezés akadályozására.

A férfit a rendőrök beazonosították, házkutatást tartottak nála, elektronikus eszközeit lefoglalták, és őrizetbe vették. Az érintett szabadlábon védekezhet.

Ezután Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vette át a szót. Beszélt arról, hogy folyamatosan csökken a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma, ahogy a fertőzötteké is. A nemek arányában és az átlagéletkorban viszont nincs változás: a fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 férfi, az átlagéletkor pedig 43 év.

Elhangzott, hogy a legtöbb fertőzöttet továbbra is Pest megyében, illetve Budapesten regisztrálják, míg a legnagyobb csökkenést Tolna, Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom megyékben mérték.

Galgóczi Ágnes szerint mára több mint 4,4 millió magyar kapta meg az első, és több mint 2,5 millió a második oltását. Emlékeztetett rá, hogy csütörtöktől keddig tart a 16-18 évesek oltása, és hogy időpontot még mindig foglalhatnak maguknak a fiatalok Pfizerre, ahogy azok is, akik SMS-t kaptak. Azt mondta, később is lehet majd Pfizerre időpontot foglalni.

Az országba a főosztályvezető szerint szerdán és csütörtökön is érkeztek vakcinák, többek közt 64 ezer Moderna, 30 ezer Jansen, melyek a háziorvosokhoz kerülnek, és a praxisban lévők oltására használják.

Az operatív mai tájékoztatóján nem olvastak fel kérdéseket, arra hivatkozva, hogy az esemény előtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter “kimerítően” válaszolt az újságírói megkeresésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!