szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főorvos szerint csupán a nyár nem akadályozza meg, hogy negyedik hullám is legyen. Ha sok az oltatlan, akkor bekövetkezhet.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Minden országban látszik, hogy körülbelül 8-10 százaléka az embereknek csak az első oltást veszi fel

– mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa az Infórádiónak. Szlávik szerint az a baj, hogy bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog.

Ha nem lesz második oltás, akkor nem lesz meg a magas védettsége, igenis megfertőződhet, mert nem úgy védett, mint az, aki kettőt kapott.

A főorvos azt is hozzátette, mindenképpen érdemes a második oltást is beadatni, nem nagy tragédia az, ha több idő telik el a két oltás között, mert még mindig jobb később beoltani, mint maradni az egynél.

Szlávik beszélt a negyedik hullám lehetőségéről is. Azt mondta, nem bízhatunk abban, hogy önmagában az időjárás megakadályozza azt, hogy nyáron ránk törjön egy negyedik hullám, akár egy másik mutánssal. Az újabb hullám oka az oltatlanoknak a nagy száma lehet, ezért kell mindenkinek a figyelmét felhívni arra, hogy oltassa be magát.

Úgy véli, az új vírusmutánsok akkor tudnak beférkőzni a társadalomba, ha sok olyan emberrel találkoznak, akik még egyáltalán nem találkoztak a koronavírussal.

Ők azok, akik nem oltatták be magukat, zárt térben vannak, és esetleg a könnyítések miatt a maszkhasználat elhagyásával elindulhat egy ilyen járvány.

Szlávik szerint most Angliára figyel a világ, ahol még nincs meg a 60 százalékos átoltottság, felütötte a fejét az indiai variáns, és most mindenki azt nézi, hogy nő-e az oltatlanok között a megbetegedések száma.

Ez lesz a példája annak, hogy mi történne más országban, ha beüt egy olyan mutáns, amely új és sokkal jobban terjed az emberek között, mint a korábbi változat

– mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!