Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Miután a járvány elleni élet-halál harcban egyelőre nem sikerült legyőzni a halált, a propagandacéloknak jobban megfelelő új ellenséget kreált magának a kormány: támadást indított a kérdés ellen. Nem csodálkoznánk, ha hamarosan beleírnák az alaptörvénybe, hogy „a mondat kijelentő”, s kigyomlálnák az alaptantervből a Hamletet és a Nemzeti dalt az „ez (itt) a kérdés” fordulatok miatt. De a jövő már elkezdődött, tombol a kormánypropaganda lejárató kampánya a „kérdéssel provokáló” külföldi újságírók ellen csakúgy, mint „a halál pártján álló, oltásellenes, álhírterjesztő” hazai független sajtó ellen.

Pedig, hogy a hírhedt kormányzati plakátkampányt idézzük, önnek is joga van tudni, hogy mire készül Brüsszelben Orbán, vagy hogy milyen adatokat regisztrált a magyar gyógyszerészeti hatóság a Covid–19 elleni oltások mellékhatásairól. Címlapsztorinkban ismertetjük a hatóság által gondosan elhallgatott információkat, amelyekből egyebek mellett kiderül a különféle nyugati és keleti vakcinák súlyos mellékhatásainak – egyébként csekély – valószínűsége. Cikkünkben arra is rávilágítunk, miként fertőzi Habony Árpád szellemisége az elvileg független, ám a kormány kézi vezérlése alatt működő stratégiai intézményt.

Noha a Magyarország rovatban ismertetett Medián-felmérés szerint az emberek többsége elégedett a kormány járványkezelésével, a pandémia ürügyén kapott rendkívüli felhatalmazást Orbánék leginkább az esetleges választási vereségük utáni hatalom- és vagyonátmentésre használják ki. Fókuszban rovatunk átfogó képet rajzol az egyetemektől a kulturális intézményeken át az állami cégekig terjedő vagyonkimentésről, ami az állami szabályozó és ellenőrző szerepek kiszervezésével, a leválthatatlan vezetőkkel és kuratóriumokkal, valamint az állami bevételek meglékelésével párosulva olyan struktúrát eredményez, hogy ellenzéki győzelem esetén lényegében megbénul a kormányzás. Cikkünk szerint ha az ellenzék valóban kormányozni akar, fülkeforradalom helyett jogállami forradalmat kell csinálnia.

Az állam meghackelését, a gátlástalan vagyonátjátszást Gazdaság rovatunkban két esettanulmánnyal is illusztráljuk. Az államigazgatás kiszervezésének legújabb példája az orwelli nevű Szabályozott Tevékenységek Hivatala, amely alá az olyan állami koncessziók, mint a dohánykereskedelem és a szerencsejáték-biznisz mellett a bírósági végrehajtást, a csődeljárást és a felszámolást is besöpörnék, s portfóliója a jövőben tovább hízhat például a bányászati jog kezelésével. Vezetőjét pedig, a már megszokott módon, kilenc évre, kétharmaddal betonozzák be. Azt pedig a járvány miatti teljhatalommal visszaélve akadályozták meg Orbánék, hogy a holland Aegon biztosító eladja magyarországi leánycégét egy osztrák vevőnek, cikkünk szerint nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a profitábilis társaság „nemzeti” kézbe kerüljön. És jól tudjuk, a nemzeti tőkés legújabb szinonimája a magyar nyelvben a gázszerelő.

A korrupciónak is van határa! Vajon van olyan ország, ahol a választók ezt üzenik szavazataikkal a kormánynak? Igen, van, Bulgária, ahol Szlavi Trifonov protesztpártja, a Van Ilyen Nép második helyen végzett a választáson, s Világ rovatunk cikke szerint ezzel akár kormányt is alakíthat. A zenész-pártvezér „Ebben az országban minden a prostitúcióról szól” dalszövege egyáltalán nem sérti a bolgárok nemzeti méltóságát, sőt az Állj fel! Banditák, tűnés! pártot is parlamenti mandátummal jutalmazták meg a voksolók. Csak halkan kérdezzük: lesz még egy ilyen ország?

A szerző a HVG felelős szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!