szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dunaújvárosban nem tud – és nem is nagyon akar – megegyezni a baloldal. A Demokratikus Koalíció egy olyan megállapodás betartását követeli, amely a szocialisták szerint nem is létezik.

Időközi választást tartanak júniusban Dunaújvárosban, mégpedig azért, mert a körzet fideszes képviselője távozni kényszerült, mivel nem mással, mint gyilkossággal gyanúsítják. (Az esetről itt, itt és itt írtunk.)

A választást június 5-re írták ki, és a közhangulat valamint az előző képviselő távozásának körülményeiből adódó hendikep nem sok jót ígérne a kormánypártoknak. A baloldalon ilyenkor szokott eluralkodni a menetrendszerinti összefogásláz. Úgy fest, a dunaújvárosi 4. számú egyéni önkormányzati választókörzet üdítő kivételt képez.

Minden párt kedvenc hétvégi időtöltésének megfelelően ma délelőtt közleményt juttatott el a sajtóhoz a DK. Ebben Gréczy Zsolt ezt írja: „az MSZP nem tartotta be az ellenzéki pártok közötti megállapodást, amikor ráindította saját jelöltjét a DK jelöltjére a dunaújvárosi júniusi időközi választáson. A 2014-ben kötött megállapodás szerint az a párt jogosult megnevezni a közös jelöltet az időközi választásokon, aki ezt 2014-ben eredetileg megtette. A DK ennek szellemében állt be az időközi választásokon a szocialista jelölt mögé pl. Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban, mert számunkra fontos a megállapodások betartása, az adott szó tisztessége”.

Gréczy kitér az MSZP-s nyilatkozatokra, amelyek zsarolásnak nevezték a DK-nak azt a húzását, hogy mindent megelőzően jelöltet állított. „Úgy tűnik, hogy a szocialistáknak csak akkor fontos a megállapodás betartása, ha az nekik kedvez, más esetben azt »zsarolásnak«, »egyszeri alkalomnak« tekintik” – véli erről a DK szóvivője, hozzátéve, hogy „most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia, hiszen ebben a körzetben a megállapodás szerint a DK joga volt a jelölés”. A szöveg végén Gréczy még „figyelmezteti” és „felszólítja” az MSZP-t hamisítatlan összefogásos érvrendszerrel: szerinte a szocialisták „a Fidesznek adják a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő körzetét”, illetve „veszélyeztetik az ellenzéki győzelmet Dunaújvárosban”.

A helyi (és az országos) MSZP szerint ezzel csupán az a baj, hogy nincs semmiféle megállapodás. 2014-ben valóban közösen indultak a DK-val és az Együttel, ám azt sem foglalták írásba, és a választást követően a szövetség föl is bomlott. Történt ugyanis, hogy a képviselő-testületbe listáról bekerült DK-s képviselő nem csatlakozott a két szocialista képviselőhöz, így nem jött létre baloldali frakció.

„Ennek ellenére készek lettünk volna most is együttműködni, akár közös jelöltet állítani” – mondja Pintér Attila az MSZP dunaújvárosi elnöke, ám szerinte a megegyezést minimálisan tárgyalásnak kell megelőznie. Ők közös indulás esetén külső, párthoz nem tartozó jelölt mögé sorakoztak föl, személyi elképzeléseiket is ismertették a DK-sokkal.

Nagyon hasonló javaslattal élt a Párbeszéd Magyarországért nevű formáció helyi vezetője is, aki írt egy levelet az ellenzéki erőknek, melyben a „veszprémi modellt”, azaz egy független jelölt támogatását ajánlotta, és mihamarabbi tárgyalásokat kezdeményezett. Azonban időpontot elfelejtett megjelölni, és azóta sem adott hírt magáról.

A DK viszont közben jelöltet állított, mégpedig annak a Huszti Zsoltnak a személyében, aki legutóbb elég egyértelműen alulmaradt a fideszes riválisával szemben. Ez az MSZP számára nem volt elfogadható, és ők is saját jelölt indítását jelentették be. A szocialisták úgy gondolják, hogy az általuk indítani kívánt Selyem Józsefnek jobbak az esélyei, a körzetben él, és többször is nyert már. Igaz – azt nem teszik hozzá –, hogy a 2010-es választáson ő is kikapott.

A jelöltek személyétől függetlenül mind a helyi, mind az országos szocialista vezetők arra panaszkodtak, hogy már nagyon unják, hogy a DK-val rendre azon a választóközönségen megy a huzavona, amelyik amúgy is a baloldali ellenzékre szavazna, arra viszont a gyurcsányistáknak soha nincs ötletük, hogy az inaktívak közül miként lehetne szavazókat megnyerni. „Már önmagában az is beszédes” – mesélte némileg ingerülten az egyik helyi szocialista –, hogy kikből áll a DK. Egyetlen olyat nem láttunk még közöttük, aki ne a mi párttagunk lett volna annak előtte”. A választási kampány tehát remek hangulatban indul a dunaúivárosi baloldalon, amelynek nem csupán a Fidesszel, de a városban egyre aktívabb Jobbikkal is meg kéne küzdenie.

2014-ben a körzetben fölényesen (a szavazatok 45 százalékát megszerezve) győzött az azóta előzetes letartóztatásba helyezett G. Roland. A baloldali által támogatott Huszti Zsoltnak a szavazatok 30, a jobbikos jelöltnek 17 százaléka jutott. Dunaújváros egyébként egyike azon korábbi MSZP-s fellegváraknak, amelyet a Fidesz 2006-ban, illetve 2010-ben elhódított. Egy esetleges MSZP-s/DK-s/PM-s/Együttes/civil győzelem a baloldal visszerősödésének trendjébe illeszkedne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!