szerző:
hvg.hu

Újabb hallgatói fórumot tart a Hallgatói Hálózat (HaHa); az ELTE BTK épületében ugyan egy termet sem engedtek át nekik, de végül elfoglalták az egyiket. A hallgatók a keretszámok ellen tiltakoztak, a bölcsészkar dékánja távozásra kérte az egybegyűlteket. A rendőrök a szervezők szerint nem juthattak be az épületbe. A hallgatók este nyolcig maradhattak végül.

"A kormány tagadó álláspontja" miatt szerdára újabb fórumot szervezett a Hallgatói Hálózat (HaHa), a csoport tagjai délután ötkor találkoztak az ELTE bölcsészkarának udvarán. Bár az elmúlt napokban több dékántól kértek teremhasználati engedélyt, sehonnan nem kaptak pozitív választ. Volt, aki technikai problémákra hivatkozva utasította el a hallgatókat.

©

"Mivel az ELTE BTK dékánja nem engedélyezte a hallgatói fórum megtartását az ELTE Gólyavárában, elfoglaljuk a kommunikáció tanszék egyik előadóját" - mondta az Eduline.hu tudósítójának a csoport egyik tagja az ELTE bölcsészkarának udvarán.

A Moha online tudósítása szerint biztonsági őrök megpróbálták rázárni az egyik ajtót a befelé haladókra, erre ők átfutottak a főbejárathoz és bementek ott. A tudósítás szerint mintegy 120 ember gyűlt össze, köztük "láthatóan feszült egyetemi dolgozók".

©

Az Eduline.hu tudósítása szerint a helyszínen megjelent az ELTE BTK dékánja, Dezső Tamás is, aki azt mondta: "ez a terem jóval kisebb, mint ahányan itt vannak. Itt nem lesz West-Balkán, úgyhogy arra kérem önöket, távozzanak". A dékán negyvenöt percet adott a csoportnak, hogy befejezze a hallgatói fórumot. Állítása szerint a fórum előtt tíz perccel kért tőle teremhasználati engedélyt néhány egyetemista, de ennek - "technikai okok miatt" - nem tudott eleget tenni. A rendőrök az épület előtt vannak, de nem jöhetnek be - mondták a szervezők. A  hallagtók egyébként a kommunikáció és esztétika tanszék nagyelőadóját töltötték meg, de a folyosókon is várakoznak.

A hallgatók a dékán kérésének nem téve eleget még este is a teremben voltak, a dékán azt mondta: nyolckor mindenkinek el kell hagynia a helyszínt, az egyetem épülete ugyanis akkor bezár. Megszavazták: új felvételi eljárás kiírását követelik a kormánytól, és "megkérnek valakit", hogy Brüsszelben olvassa fel a Hallgatói Hálózat által elfogadott tizenegy pontot.

"Az egyetem a mienk!"

A Haha este közleményt adott ki a mai fórumról, melyben azt írták: felháborítónak tartják, hogy őket, "egyetemisták, gimnazisták és oktatók békés csoportját" kizárták a belvárosi egyetemekről. "Az egyetemek vezetőinek döntése érthetetlen annak fényében, hogy múlt szerdán bizonyítottuk: békés, pártpolitika-mentes, tárgyalásra és kompromisszumokra képes, a megállapodásokat tiszteletben tartó szervezet vagyunk, amely a felsőoktatás ügyéről kíván nyilvános vitát folytatni" - olvasható.

"A történtekből az látszik, hogy nagy félelem uralkodik az egyetemek vezetőinek körében. Inkább kitiltják saját diákjaikat az intézményeikből, minthogy engedélyt adjanak a nyílt kritikára, és ily módon konfrontálódjanak a kormányzattal, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra az új finanszírozásról szóló rendeletet. Orbán Viktor miniszterelnök úr is üdvözölte a hallgatói szerveződést, és hangsúlyozta az egyetemi autonómia fontosságát, ezért sem értjük, hogy miért nem használhatunk hallgatói fórumokhoz egyetemi tereket. Hiszen az egyetem a miénk" - teszik hozzá.

©

Kóbor Andrea, a HaHa tagja szerint most már az oktatási kormányzat is hallgat a tiltakozó egyetemistákra, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ugyanis megígérte, hogy a pótfelvételi előtt az állami ösztöndíjas helyeket átcsoportosítják. Az Eduline úgy tudja, az "átcsoportosítás" mindössze a megmaradó állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas helyeket érinti majd, a jogi, gazdasági és társadalomtudományi terület akkor sem kap plusz létszámot.

A fórumon felvetődött, hogy akár a ma esti rendezvényre is meg kellene hívni Hoffmann Rózsát. Az Eduline percről percre tudósítása itt követhető.

Mint arról beszámoltunk: a múlt szerdai hallgatói fórum további akciókat helyezett kilátásba, ha a kormány nem cselekszik. Hoffmann Rózsa elutasította a keretszámok megemelését, Orbán Viktor pedig - a HaHa közleménye szerint -"cinikusan" több radikalizmust kért a diákoktól. A hálózat ezért újabb fórumot hívott össze, ahol a megjelenők döntenek a további akciókról.

Horn Gyula fia nekiment Kövér Lászlónak

Horn Gyula fia nekiment Kövér Lászlónak

Eredményt hirdettek Nyéstán, ahol autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is

Eredményt hirdettek Nyéstán, ahol autóval vitték a szavazókat a megismételt választáson is

Jutalommal és ingyen bérlettel próbálnak sofőröket toborozni Miskolcon

Jutalommal és ingyen bérlettel próbálnak sofőröket toborozni Miskolcon

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság "köszöni szépen, jól van"

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság "köszöni szépen, jól van"

 Egy nap alatt 9200 milliárd forintot költöttek a kínaiak az Alibabán

Egy nap alatt 9200 milliárd forintot költöttek a kínaiak az Alibabán

Törökország megkezdte az 1200 külföldi Iszlám Állam-katona kitoloncolását

Törökország megkezdte az 1200 külföldi Iszlám Állam-katona kitoloncolását