szerző:
hvg.hu

Bevonultak az ELTE jogi karának épületébe az Egyetem téren a Hallgatói Hálózat (HaHa) Utolsó nyílt nap című tüntetésén részt vevő demonstrálók, köztük egyetemisták, gimnazisták és tanárok. A tüntetők a felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszámcsökkentés ellen tiltakoznak.

Az ELTE lágymányosi kampuszáról elindulva a Gellért téren át a Fővám térre vonultak a tüntetők, majd a beszédek végeztével az Egyetem térre mentek, és bevonultak az ELTE jogi karának épületébe, ahol "hallgatói fórumot" tartottak. A demonstrálók egy nagy termet foglaltak el, a hvg.hu helyszíni tudósítója szerint a diákok ellenállásba nem ütköztek.

A szervezők "egyetemfoglalásként" aposztrofálták az "első magyar hallgatói fórumot". Tájékoztatták a résztvevőket, hogy ha a rendőrség felszólítaná őket az egyetem elhagyására, és ők ennek ellenére maradnának, az engedetlenség tényállását valósítanák meg. Meg nem erősített információnk szerint a jogi kar vezetőségének delegációja elindult az épület felé.

Helyszíni tudósítónk elmondta, hogy az épület ajtóit rájuk zárták, a szervezők pedig kiemelték, hogy nincs sok idejük, de meg kell beszélni a hálózat által rögzített kilenc pontot. A terembe megérkezett Király Miklós, az ELTE ÁJK dékánja is, aki beszédet intézett az összegyűlt tüntetőkhöz, azt mondta, este fél 7-ig hagyják el az egyetemet, mert 8-kor egy másik rendezvény kezdődne a teremben. A dékán azt mondta, nagy híve a véleménynyilvánítás szabadságának, de annak vannak határai, egy hasonló rendezvényhez pedig előzetes engedély szükséges.

A dékán beszédét bekiabálások szakították félbe, egyesek azt kérdezték, hogy "56-ban is kellett-e engedély", míg mások azt mondták, elhagynák az épületet, de be van zárva. Király Miklós bejelentette, az épületet kinyitották. A diákok ezután hangsúlyozták, nem örökre akarják elfoglalni az egyetemet, csak addig, amíg megtartják a hallgatói fórumot, majd szavazást kezdeményeztek arról, hogy elhagyják-e a helyszínt a dékán által adott határidőig.

A tüntetők a szavazás során egyetértettek abban, hogy nem hagyják el az egyetemet fél 7-ig, csak akkor, ha befejezik a hallgatói fórumot, majd egy kilenc önkéntesből álló delegációt küldtek a dékánhoz, hogy időt vagy másik termet kérjenek a hallgatói fórum megtartására. A dékán nem fogadta a tüntetőket, az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) csoport pedig estére bejelentett egy tüntetést az Egyetem térre, "Szolidaritás az egyetemfoglaló hallgatókkal" címen.

A helyszínen kevesen voltak, ellenben három rendőrségi kisbusz is megjelent a téren. A helyszínre érkező televíziós stábokat és az újságírókat sem engedték be a biztonsági őrök az épületbe, csak az esti hangversenyre érkező vendégeket. Az épületbe visszajutni próbáló tudósítónkat is kivezették az ELTE ÁJK aulájából.

Az Egyetem téren folytatódott a tüntetés

A hallgatói fórumon a résztvevők eközben megállapodtak arról, hogy a Hallgatói Hálózat helyi szervezeteket fog kialakítani a középiskolákban és az egyetemeken, és ott is hallgatói fórumokat fognak tartani. Az egyetemisták és diákok közfelkiáltással elfogadták azt is, hogy jövő héten folytatják a tiltakozást, valamint hogy ultimátumot adnak a kormánynak február 20-ig, hétfőig, hogy vonja vissza a keretszámokról szóló kormányrendeletet.

Nagyítás-fotógalériánk a demonstrációról - kattintson a képre!
©

A tüntetők úgy döntöttek, 8-ig maradnak a teremben, miután a dékán biztosította őket arról, hogy "nem engedné be a rendőröket" 8 óra után sem. A Hallgatói Hálózat a Facebook-oldalán azt közölte: a hallgatói fórumon a diákok megalapították a helyi csoportokat és eldöntötték, hogy hétfőig adnak ultimátumot a kormánynak. A fórum megszavazta, hogy a további lépéseket a Hallgatói Hálózat koordinálja. A fórum úgy döntött, hogy elérte a célját, és együttesen kivonulnak az egyetemről.

Az épületben a tüntetők között felröppentek olyan hírek, hogy a rendőrség esetleg azért vonult ki a helyszínre, hogy beavatkozzon az egyetemfoglalásba, Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azonban a hvg.hu-nak elmondta, az ELTE ÁJK magánterületnek számít, a rendőrség ezen a területen nem illetékes intézkedni, csak ha bármifajta rendbontás történik.

A rendőrség azért vonult ki az Egyetem térre, mert oda este fél 7 és fél 10 közé tüntetést jelentettek be, a BRFK a szükséges létszámmal vonult ki biztosítani a rendezvényt, hogy a jogsértéseket megelőzzék - mondta Horváth Katalin Fanni, aki azt is közölte, amennyiben spontán demonstráció alakulna ki, a rendőrség akkor sem avatkozna be, ha békés maradna a tüntetés.

A tüntetők este 8 előtt nem sokkal távoztak az ELTE Egyetem téri épületéből, majd a térre érkezve az oda tüntetést szervező Milla arra kérte őket, hogy maradjanak tovább demonstrálni. A tüntetők azt skandálták: "ez még csak a kezdet". Fél kilenc körül a téren maradtak elkezdtek szétoszlani.

Nagyítás-fotógalériánk a demonstrációról - kattintson a képre!
©

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata Facebook-oldalán reagált az ELTE jogi karának elfoglalására: "a mai napon Egyetemünk több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek". Ezért az ELTE Hallgatói Önkormányzata "elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata továbbra is demokratikus eszközökkel kíván a magyar felsőoktatás alakításában részt venni."

Performansszal kezdték

A lágymányosi kampuszon kezdődött tüntetésen a Természettudományi Kar előtt a demonstrálók az Educatio oktatási kiállításon elhangzotthoz hasonló performanszot nézhettek végig, amelyet a Lágymányosi Érdekképviseleti Közösség, egy hallgatókból szerveződött csoport adott elő. Az előadás során egy szereplő Hoffmann Rózsát, egy pedig Orbán Viktort játszotta, akik azt kiabálták a szavalókórusnak, hogy "menjetek haza", illetve hogy "elég a panaszkodásból". A kórus azt válaszolta, hogy "az egyetem a miénk", valamint hogy "tudást és jobb egyetemet" akarnak.

A tüntetők az ELTE lágymányosi kampuszáról a rakparton a Budapesti Műszaki Egyetemhez vonultak, ahol megpróbálták kihívni a műszaki egyetemistákat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Helyszíni tudósítónk szerint a BME-ről ugyan nem nagyon csatlakoztak a vonulókhoz, de ennek ellenére a Gellért térig körülbelül ezer fősre duzzadt a tömeg.

Nagyítás-fotógalériánk a demonstrációról - kattintson a képre!
©

A tüntetők ezután tovább vonultak a Budapesti Corvinus Egyetemhez a Fővám térre, ahova délután negyed 5 körül érkeztek meg. A demonstrálók között LMP-s politikusok is megjelentek, Vágó Gábor is a helyszínen volt. A demonstrációra érkezőknek a szervezők azt üzenték, hogy vigyenek magukkal kisrádiót. Úgy tudjuk, a tüntetésen a szervezők mozgó rádióállomást is üzemeltettek, amelyen mindenki szót kaphatott, aki szerette volna elmondani véleményét a felsőoktatási törvényről vagy a HaHáról.

Nem kérnek a röghöz kötésből

A Fővám téren a felszólaló szónokok elmondták, egyre több gimnazista jelentkezik külföldre tanulni, mert nem kérnek a röghöz kötésből, akik pedig Magyarországon maradnak tanulni, azok nem tudják, miből fizessék ki a tanulmányaikat. K. Horváth Zsolt, az ELTE-nek a demonstráción felszólaló egyik oktatója azt mondta, az oktatásügy és a felsőoktatás nem pártpolitikai, hanem oktatáspolitikai kérdés, ezért mindent megtesznek a felsőoktatási törvény megváltoztatásáért.

Nagyítás-fotógalériánk a demonstrációról - kattintson a képre!
©

Ezután felolvasták a Hallgatói Hálózat követeléseit: követelik a keretszámok megváltoztatását, a társadalmi párbeszédet, az ösztöndíjrendszer szociális alapú átalakítását, valamint azt, hogy ne döntsenek a diákokról a diákok véleményének kikérése nélkül. A beszédek végeztével a színpadon egy szónok azt mondta, "a tüntetésnek vége, de ez még csak a kezdet". A demonstrálók ezután indultak el az Egyetem térre elfoglalni az ELTE ÁJK épületét.

Korábban Horváth Bence, a HaHa elnöke és a tüntetés egyik szervezője, a hvg.hu-nak azt mondta, a szervezők elsődleges célja, hogy láthatóvá váljon, „rengeteg középiskolás van, akivel most nagyon kiszúrtak. Szeretnénk megmutatni, hogy erős ellenállásba ütközik az új felsőoktatási törvény, és hogy egyáltalán nem értünk egyet sem a jogszabállyal, sem a gyorsan, radikálisan csökkentett keretszámokkal”.

Hoffmann nem beszélhetett a tüntetésen

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is szeretett volna beszédet mondani a diákok tüntetésén, a HaHa azonban úgy döntött, nem engedi beszélni a tüntetésen az államtitkárt. Az egyetemistákból és oktatókból álló csoport azt üzente az államtitkárnak: az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt kellett volna egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Hoffmann Rózsa ugyanakkor szerda délután közleményben állította, nem magától akart elmenni az eseményre, hanem a HaHa hívta el, szándékában is állt elmenni, ám végül ez a HaHa döntése miatt hiúsult meg.

A tüntetésen Csurgó Dénes, a HaHa egyik felszólaló tagja ezzel kapcsolatban azt mondta, az oktatási államtitkárság telefonon jelezte a Hallgatói Hálózatnak, hogy elolvasták a szakmai anyagukat, és ezzel kapcsolatban Hoffmann Rózsa szerette volna elmondani az államitkárság álláspontját, a szervezet azonban ebbe nem egyezett bele, mert nem kérnek a kioktatásból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Nagyítás

Egyetemfoglalás: tüntetők vonultak az ELTE jogi karára - Nagyítás-fotógaléria

Bevonultak az ELTE jogi karának épületébe az Egyetem téren a Hallgatói Hálózat (HaHa) Utolsó nyílt nap című tüntetésén részt vevő demonstrálók, köztük egyetemisták, gimnazisták és tanárok. Az elfoglalt épületben a tüntetők hallgatói fórumot tartottak, valamint a felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszámcsökkentés ellen tiltakoztak.

Merkel: Nem egyszerű elfogadni Putyin rakétatelepítési moratóriumát

Merkel: Nem egyszerű elfogadni Putyin rakétatelepítési moratóriumát

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén

Mark Zuckerberg: Nem a hazudozó politikusokkal van a baj, hanem a hiszékeny emberekkel

Mark Zuckerberg: Nem a hazudozó politikusokkal van a baj, hanem a hiszékeny emberekkel

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs