szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az APEH szja-bevallást támogató nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta hibás - véli szakértőnk. A program az év végén igénybe vehető adójóváírás összegénél megengedi, hogy az adózó saját kárára tévedjen. A problémát a közelgő bevallási határidőre tekintettel már a Pénzügyminisztérium is vizsgálja.

PM-vizsgálat
Angyal József a szoftverhibáról közérdekű bejelentést tett a Pénzügyminisztériumnak. Ennek sajtóosztályán a hvg.hu kérdésére elmondták: érdemben foglalkoznak a bejelentéssel, válasz egy-két héten belül várható.
A szoftverhibára már egy hónappal ezelőtt rámutatott a szakértő a hvg.hu "Adóbevallás: Rosszul járunk, ha az APEH tölti ki" című írásában. Angyal József arra is felhívta a figyelmet, hogy az adójóváírás összege az év végi bevallásban már egy eredménymező, ennek értékét az adózó nem adhatja meg önkényesen. A munkáltatói igazoláson lévő – év közben figyelembe vett - adójóváírás összege csak tájékoztató adat. Más jogszabályhely vonatkozik az évközi adóelőlegnél figyelembe vehető adójóváírásra, és más az év végi elszámolásra.

Az APEH a hvg.hu írására tett észrevételében azt állította, az adózók kérték, hogy kevesebb adójóváírást igényelhessenek, s - az adóhatóság tájékoztatása szerint - "ennek az igénynek tesz eleget a kitöltő program, azaz piros színnel jelöli a törvény szerint érvényesíthető adójóváírás maximum összegét, de ennél kevesebbet is beírhat a magánszemély".

Csakhogy ezzel a szoftverhibával - Angyal József számításai szerint - az elmúlt években több tízmilliárd „fekete-jövedelemhez” jutott az APEH révén a költségvetés.  Az adóhivatal most úgy hirdeti az egyszerűsített adóbevallást, hogy ezzel a módszerrel az adózási "analfabéták" is el tudják készíteni a bevallásukat. 

Angyal József konkrét példán mutatja be, mi történik 2009. február 15-től, ha valaki az egyszerűsített bevallást választja:

Ha valaki 2008 januárjától havi 250 ezer forint bruttó bérből élt, a várható éves jövedelme alapján adójóváírásra nem lenne jogosult, ezért nyilatkozatban nem kérte az adójóváírás adóelőlegnél való figyelembe vételét. Amennyiben május 31-ével megszűnt a munkaviszonya és június 30-tól már csak havi 100 ezer forintot keres, új munkahelyén már nem kérhette az adójóváírás figyelembe vételét az adóelőleg számítása során, mivel előző munkahelyén az éves halmozott jövedelmével már elérte a jogosultsági határt.

2009. január 31-éig megkapja tehát a munkáltatója igazolását, melyben 1 854 500 forint éves bér szerepel, a 29. adójóváírás soron 0 (nulla) forint. A munkáltató jogszerűen járt el, amikor év közben nem vett figyelembe adójóváírást. Tehát a munkáltató igazolása megfelel a jogszabályoknak.

2009. február 15-ig nyilatkozik, és az egyszerűsített bevallást választja abban a reményben, hogy az APEH majd kiszámolja helyette a fizetendő adót. Nem csalatkozik. Április 30-áig megkapja az adóhatóság bevallási ajánlatát. Ebben a munkáltatóval megegyezően 1 845 500 forint éves bérjövedelem szerepel. A 29. adójóváírás soron viszont 81 675 forint szerepel és 81 675 forint visszatérítendő adó. Hangsúlyozzuk: az APEH számítása is meg fog felelni a jogszabálynak, mert év végén más szabályok vonatkoznak az adójóváírás számítására, mint az adóelőlegnél. Tehát az APEH bevallási ajánlata is megfelel a jogszabályoknak.

Az adózó már kapná is elő tollát, hogy aláírja az APEH által kiszámított adót, de előtte nem árt, ha elolvassa az APEH „Segíthetünk Önnek? … könnyű, … érthető, … gyors” című tájékoztatóját. „A kiküldött ajánlat kézhezvétele után mi a dolga? Az ajánlatban elküldött melléklete(ke)t a saját igazolásaival összehasonlítja és amennyiben az azokban feltüntetett adatok azonosak, aláírva visszaküldi az adóhatóságnak. Módosítás, kiegészítés esetén csak azokat a sorokat kell átírnia, amelyek eltérnek a saját igazolásain lévő adatoktól”.

Az adózó éppen azért választotta az egyszerűsített bevallást, mert nem ért az adózáshoz. Nem szégyelli bevallani, hogy ő adózási "analfabéta". Azt azért rögtön észreveszi, hogy a 29. adójóváírás soron az APEH által számított 81 675 forint eltér „a saját igazolás”-án szereplő 0 (nulla) forinttól. Jogkövető magatartása során végrehajtja az APEH tájékoztatójában lévő utasítást, és a 29. sor összegét nulla forintra módosítja. Miközben nem is sejti, hogy ő is egyike lett azoknak, akik kifejezetten azt kérték, hogy 81 675 forinttal több adót fizethessenek.

Pont így jár az is, aki a 0853-as nyomtatványkitöltő szoftverrel készíti el a bevallását és a munkáltatói igazoláson lévő tájékoztató jellegű adójóváírás összeget írja be a bevallásba.  Félnie nem kell, ugyanis a költségvetést még véletlenül sem károsíthatja meg. Ha ugyanis a jogszabályban rögzítettnél több adójóváírást fog beírni, azt az APEH számítási hibára hivatkozva vissza fogja kérni. Azt viszont nem tekinti számítási hibának az APEH, ha az adózó saját kárára téved. "A módszert elemezve megállapíthatjuk, hogy mind a munkáltató, mind az APEH jogszerűen fog eljárni, csak az a buta adózó nem ismeri a jogszabályokat. De akkor kiknek is készült a 0853-as nyomtatványkitöltő szoftver, illetve az egyszerűsített bevallás?"- kérdezi Angyal József.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Két nap múlva lesújt az APEH a 250 ezer feletti készpénzes fizetésekre

Február 1-jétől az APEH bünteti azt, aki jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózó és 250 ezer forint felett készpénzzel fizet. Pontosabban ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20 százalékával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell vonni. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani.

MTI Vállalkozás

Állandó meghatalmazás: mik az APEH kritériumai?

Az állandó meghatalmazás, megbízás az adóhatóság előtti eljárásban - a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítésén túl - kizárólag akkor érvényes, ha az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon jelentik be - hívja fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

MTI Vállalkozás

Milliós bírságokat rótt ki az APEH

Összességében 13,5 millió forint bírságot róttak ki az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának operatív adóellenőrei a kereskedelmi és vendéglátó-ipari ágazatot érintő Csillagszóró II. ellenőrzés sorozatban - summázta az akció lezárását követően Tóth István Ferenc az igazgatóság szóvivője.

Vállalkozás

Mit tehetünk, ha szerintünk az APEH a hibás?

Az adóhatóság az áfa-ellenőrzés folytatásaként ismételt nyilatkozattételre idézte be adózót. A revizornak jegyzőkönyvben rögzítette, hogy az adózónak műszaki végzettsége van, miközben fogalma sincs a számlában szereplő tevékenység műszaki tartalmáról, csakúgymint a tevékenység elvégzéséhez szükséges eszközökről. Hol hibázott az APEH és mi az a helyszíni szemle?